Savjet Evrope razmatra ukidanje sankcija Rusiji

Dodajte komentar

Savjet Evrope razmatra mogućnost donošenja odluke o ukidanju sankcija Rusiji, jer se plaši povlačenja Moskve iz ove međunarodne organizacije, piše Financial Times, pozivajući se na generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda.

“Biće veoma loše ako Rusija napusti ovu organizaciju, jer su konvencija i sud veoma važni za građane Rusije”, rekao je Jagland i naveo da bi povlačenje Moskve iz Savjeta Evrope imalo negativan utjecaj na Evropu, prenose ruske agencije.

“Jer ćemo tada dobiti Evropu bez Rusije, što će biti veliki korak unazad”, istakao je Jagland.

On je odbacio navode da su se ruski zvaničnici sastajali s njim i prijetili da će se povući iz organizacije, prenosi Tanjug.

Doprinos za budžet

Prema Jaglandovim riječima, odbijanje Moskve da plati doprinose za budžet Savjeta Evrope može dovesti do toga da Rusija napusti organizaciju dobrovoljno, ili na inicijativu drugih zemalja.

Generalni sekretar Savjeta Evrope naglasio je da organizacija neće dovoditi u pitanje svoje principijelne stavove i priznati “aneksiju” Krima, ali i da je neophodno trezveno procijeniti ovlaštenja organizacije koja štite ljudska prava svuda gdje žive ljudi, uključujući i Rusiju i Krim.

Savjet Evropske unije je 28. juna ponovo produžilo za šest mjeseci restriktivne ekonomske mjere protiv Rusije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *