Crna Gora će od Kine dobiti preko milijardu dolara

Dodajte komentar

Kina će obezbijediti tri milijarde dolara za razvoj zemalja centralne i istočne Evrope CEE, a najveći kolač dobila je Crna Gora – milijardu i dvjesta miliona dolara. To je kazao kineski premijer Li Keqiang na samitu “16 plus jedan” u Budimpešti, kome prisustvuje i crnogorski premijer Duško Marković.

Marković je uspješnim ocijenio šesti samit Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope, u okviru kog je saradnja zemalja koje ga čine dala značajne rezultate.

“Iza nas je uspješno okončan šesti samit u okviru Mehanizma 16+1, Kina i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Konstatovali smo da je saradnja u okviru tog Mehanizma dala već ozbiljne rezultate za sve zemlje koje ga čine, da je to podstaklo razvoj infrastrukture i pokrenulo proizvodnju u svim državama i dovelo do rasta ekonomije, da to nije samo saradnja koja se dešava između zemalja Centalne i Istočne evrope i Kine, nego i zemalja unutar i između sebe i Crna Gore je, naravno u okviru te saradnje i tog Mehanizma, imala i ima značajne benefite“, ocijenio je Marković.

Govoreći o najvećem infrastrukturnom projektu Crnoj Gori-autoputu, Marković kaže da će crnogorska Vlada razmišljati o modelu izgradnje druge dionice auto-puta Bar-Boljare kada bude završena prva prioritetna dionica, kako se nada, u proljeće naredne godine.

Sigurno je da uslovi za izgradnju druge dionice auto-puta neće bili slični onima pod kojim je Crne Gora počela izgradnju prve dionice.

“Saradnja na autoputu ostaje, samo da vidimo kako. Mi smo za model privatno-javnog partnerstva. On ne bi uključivao finansiranje od strane države, posebno izdavanjem garancija. Vjerujem da ćemo pronaći načina i uspjeti da zajedno sa kineskim ili nekim drugim partnerima pronađemo model koji bi podrazumjevao nastavak radova na sljedećoj dionici auto-puta kada bude završena prva prioritetna dionica, a to je, na proljeće, nadam se naredne godine”, kazao je Marković.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *