Dolar pao treću nedjelju zaredom

Dodajte komentar

Dolar je na svjetskim valutnim tržištima prema korpi valuta pao i prošle nedjelje, treću zaredom, što je posljedica naznaka da će američka centralna banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Kurs dolara prema japanskoj valuti pao je 0,5 posto, na 111,50 jena. Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cijena eura porasla 1,2 posto, na 1,1930 dolara, najviši nivo od kraja septembra.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle nedjelje skliznuo 1 posto, na 92,67 bodova.

Pad tog indeksa treću nedjerlju zaredom, pri čemu je zaronio na najniži nivo u dva mjeseca, posljedica je uvjerenja ulagača da će američki Fed iduće godine usporiti tempo povećanja ključnih kamatnih stopa.

Zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao je da su čelnici centralne banke zabrinuti zbog niske inflacije, koja bi se još duže vrijeme mogla kretati ispod Fedovih ciljanih nivoa od 2 posto. A to znači da nema razloga za povećanje kamata.

Doduše, gotovo niko ne sumnja da će Fed u decembru još jednom, po treći put ove godine, povećati kamate, no iduće godine malo je vjrovatno da će Fed nastaviti tim tempom.

“Premda se povećanje kamatnih stopa u decembru čini više-manje gotovom stvari, na tržištima je nakon objave zapisnika porasla zabrinutost u vezi mogućeg snižavanja očekivanja u pogledu rasta kamatnih stopa u idućoj godini. A to pritiske dolar”, kazao je Kit Juckes, makroekonomist u banci Societe Generale.

Euro je, pak, početkom nedjelje bio pod pritiskom zbog političke neizvjesnosti u Njemačkoj, nakon što su prošlog vikenda propali pregovori između tri stranake o sastavljanju koalicione vlade.

No, euro se relativno brzo stabilizovao jer su ulagači pažnju posvetili snažnim izgledima za rast evropske ekonomije.

Zapisnik s posljednje sjednice Evropske centralne banke (ECB) pokazao je da su funkcioneri uglavnom bili saglasni oko produženja programa kvantitativnog popuštanja, iako uz manje mjesečne kupovine obveznica. Odluka da se ne odredi planirani dovršetak tog programa ipak je, čini se, izazvala žešću raspravu među njima, moglo se takođe protumačiti iz zapisnika.

“Euro bi se vjerovatno kretao na još višim nivoima da se ECB nedavno nije obvezao da zadrži program otkupa obveznica do kraja septembra. Iako postoji određeni rizik da bi razvoj situacije na političkom planu mogao eventualno pokrenuti talas prodaja eura u idućim nedjeljama ili mjesecima, svako bi njegovo slabljenje trebalo biti privremeno i ograničeno”, kazao je Lee Hardman, valutni analitičar u MUFG-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *