Naslovne strane dnevnih novina za 25. novembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Uveli 1.635 vrsta taksa i naknada

Osim redovnih poreza, doprinosa, akciza, koncesija i prireza, preduzeća u Crnoj Gori plaćaju još 810 vrsta naknada i 655 vrsta taksa, definisanim aktima na državnom nivou, kao i još 170 taksa i naknada koje su usvojile opštine svojim odlukama.

Jeličić zastupa i za Agrokor

U hrvatskoj je juče osnovana Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor čiji je cilj zaštita interesa malih dioničara u strukturi vlasništva unutar tog bankrotiranog koncerna. Predsjednik tog udruženja je Mićo Jurjević, a njegov zamjenik Miroslav Jeličić-Purko, koji je i predsjednik Udruženja manjinskih akcionara HTP Ulcinjska rivijera. Konzorcijum kompanija Karisma dugoročni je zakupac dijela imovine HTP Ulcinjska rivijera i poslovno povezan u Hrvatskoj sa bankrotiranim Agrogorom.

Nije bilo zloupotreba Kavarića i Mašanovića

Specijalni tužilac Tatjana Žižić odbacila je krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, bivšeg ministra ekonomije Vladimira Kavarića i više državnih funkcionera, koju su u ime nevladine organizacije Perućica 13. oktobra 2016. godine podnijeli Milan Kastratović i Milutin Kočanović.

Dnevne novine

Predstavnici EK obišli radove na obnovi željeznice

Predstavnici generalne direkcije za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije (EK) Argirios Pisiotis i Magali Noela obišli su u petak lokacije na kojima se izvode radovi u okviru dva projekta, definisana Operativnim programom za Regionalni razvoj 2012-2013.

Schoen opet vodi Savjet stranih investitora

Glavni izvršni direktor Addiko banke Christoph Schoen ponovo je izabran za predsjednika Odbora direktora Savjeta stranih investitora Crne Gore (SSI). Na godišnjoj skupštini Savjeta za članove Odbora direktora izabrani su izvršni direktori UNIQA osiguranja Crnogorskog Telekoma, Crnogorske komercijalne banke i Portonovi Resort Management Company, Nela Belević, Nikola Ljušev, Pal Kovacs i Rashad Rasullu.

Intenzivirati saradnju privrednika

Intenziviranje saradnje privrednih komora Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore bila je jedna od tema sastanka uže koordinacije Foruma jadransko-jonskih komora za te zemlje, održanog u Mostaru. Sastanak je organizovan na inicijativu predsjednice Foruma jadransko-jonskih privrednih komora Mirjane Čagalj, a učestvovao je i generalni sekretar crnogorske Privredne komore Pavle D. Radovanović.

Dan

Glavna nagrada za Crnogorski telekom

Crnogorski telekom dobitnik je glavne nagrade Unije poslodavaca (UPCG) za ovu godinu za društveno odgovorno poslovanje u tri kategorije. Briga za zaposlene, životnu sredinu i zajednicu. Telekom je dobio nagradu za najdosledniju primjenu politika društveno odgovornog poslovanja u svom poslovanju. Nagradu je u ime Telekoma primila Jelena Radonjić Đurković, ekspert za korporativnu komunikaciju.

Neustavno uvode namete i opterećuju preduzeća

Visoki parafiskaliteti, odnosno razni nameti na državnom i lokalnom nivou, utiču na poslovanje privrednih subjekata i mogu natjerati privrednike da određeni dio poslova obavljaju u sivoj zoni. To je jedan od zaključaka izvještaja o parafiskalitetima u Crnoj Gori Unije poslodavaca (UPCG) koji je juče predstavljen na konferenciji u Podšrici. Kako su naveli, pored povećanja PDV-a, akciza, carina i drugih fiskaliteta, poslodavcima rad dodatno otežava nesistemsko uvođenje širokog spektra parafiskaliteta kao dodatnih nameta.

Mijenjaju zakon da bi radili cijele godine

Turistička organizacija (TO) Herceg Novi će, kako je saopšteno iz Stručne službe, biti prinuđena da inicira izmjene i dopune zakona kako bi uslovila novsku turističku privredu da radi tokom cijele godine. Takve mjere će pratiti i adekvatne inspekcijske i kaznene aktivnosti, sve sa isključivom željom da se svi uključeni u hercegnovski turizam trgnu iz letargičnosti i podstaknu na rad van sezone i kreiranje adekvatnih ponuda koje bi naš grad učinile atraktivnim i u periodima u vansezoni kazali su predstavnici TO Herceg Novi, prenosi Radio Jadran.

Pobjeda

Privrednici se žale na opštinske namete

Naš pravni sistem obiluje velikim brojem naknada, uz nerijetko preklapanje, koje se uvode nekontrolisano, ne uvažavajući realnost društvene i ekonomske situacije u kojoj se nalaze preduzeća, što opterećuje njihovo poslovanje, pokazao je izvještaj Unije poslodavaca (UPCG) o parafiskalitetima. Predstavnik UPCG Mirza Mulešković kazao je da je anketirano 300 preduzeća.

Četiri firme za jednu kuću

Za gradnju kuće do 200 kvadrata po novom zakonu o planiranju i izgradnji najprije treba podnijeti zahtjev za urbanističko-tehničke uslove (UTU) nadležnom opštinskom organu kazalaje Pobjedi Tatjana Vujošević, šefica Direkcije za strateški razvoj građevinarstva u Direktoratu za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja.

Niko još nije izdvojio ofšor firme od ostalih

Nijedna zemlja nije propisima razdvojila firme koje posluju u poreskim rajevima, od onih koje to ne rade, pa ni Crna Gora ne može biti izuzetak kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija komentarišući prijedlog Ure da se za ofšor firme podupla porez na dobit na 18 odsto. Oni su dostavili Ministarstvu finansija spisak od 51 ofšor zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *