Šulc spašava Njemačku od vajmarske katastrofe

Dodajte komentar
Martin Šulc (SPD) i predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer

Rijetko koji političar je u tako kratkom roku prešao put od velike političke nade, preko potpune izborne propasti, do jedinog spasitelja države.

Biće zanimljivo pratiti kako će se, u skladu sa tim menama, mijenjati sadržaj medijskih portreta malokrvnog njemačkog socijaldemokrate Martina Šulca.

Jer, juče je predsjednik Njemačke Frank Valter Štajnmajer više od sat vremena ubeđivao Šulca da Socijaldemokratska partija opet uđe u veliku koaliciju sa Hrišćansko-demokratskom unijom Angele Merkel i Hrišćansko-socijalnom unijom Horsta Zeehofera i tako spasi, ni manje ni više, nego Njemačku od strašne vajmarske reprize, čije pominjanje u postojećem kontekstu više nije histerija, što bi rekao komentator Frankfurter algemajne cajtunga.

Šta je kao argument Šulcu ponudio Štajnmajer, a šta je kao uslov za socijaldemokratsko žrtvovanje višem državnom razlogu zahtevao Šulc, nije saopštila ni jedna ni druga strana.

Tek, saopštio je Šulc, rješenje u najboljem interesu Njemačke biće nađeno.

Narednih se dana u Njemačkoj mogu očekivati velika iznenađenja kao dio spasilačke akcije izbjegavanja ponovljenih izbora, čije su vođenje preuzela dvojica socijaldemokrata. Unutarpartijski ne baš bliskih, ali politika je i onako rezultanta interesa, a ne emocija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *