Prvi investitor u Facebook zaradio 235.900 posto

Dodajte komentar

Nakon što je svoje ulaganje povećao za nevjerovatnih 235.900 posto, jedan od prvih velikih ulagača u Facebook gotovo je u potpunosti izašao iz vlasništva najveće društvene mreže na svijetu.

Kako navodi Reuters pozivajući se na službene dokumente, Peter Thiel, jedan od suosnivača servisa za plaćanje PayPal, nedavno je prodao tri četvrtine preostalog udjela u Facebooku.

Uspjeh karijere
Dokumenti pokazuju da je prodao paket od 160.805 dionica za 29 miliona dolara. Još mu je ostao “paketić” od 59.913 dionica koji pri trenutnoj berzanskoj cijeni od 180,59 dolara vrijedi 10,8 miliona  dolara. Za većinu investitora ove brojke predstavljale bi uspjeh karijere, ali ne i za Petera Thiela. On je u Facebook uložio 500.000 dolara još 2004. godine kada je kompanija vrijedila tek pet miliona dolara.

Kada je osnivač Mark Zuckerberg uvrstio kompaniju na berzu 2012. godine, Thiel je prodao prvi paket od 16,8 miliona dionica za 640 miliona dolara. Malo kasnije iste godine, nakon isteka razdoblja zabrane prodaje za postojeće dioničare, prodao je i drugi paket od 20 miliona komada za 400 miliona dolara.

Na tržištu opet 2016.
Na tržištu je opet 2016. godine prodavši malo manje od milion dionica za oko 100 miliona dolara. Kada se sve zbroji, Facebook je Thielu donio 1,17 milijardi dolara.

Inače, Thiel sjedi u upravnom odboru kompanije, a poznat je kao jedini predstavnik Silicijumske doline koji podržava predsjednika Donalda Trumpa. Zbog toga su neki smatrali da bi Thiel trebalo da ode iz Uprave. Međutim, Mark Zuckerberg je odgovorio kako treba da ostane zbog važnosti raznolikosti mišljenja u kompaniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *