Naslovne strane dnevnih novina za 24. novembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Nagrade za studente

Studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Milica Đurović, Anica Beljkaš i Jelena Tomašević dobitnici su studentske nagrade iz oblasti biznisa i preduzetništva za školsku 2016-2017. godinu koji je dodijelila Fondacija “Prof. dr Dragan Lajović.

MF i katastar bili na strani dužnika

Poreska uprava (PU) je više puta posljednjih pet i po godina pokušala da obezbijedi ili prinudno naplati višemilionski dug za porez od preduzeća Ave Maria Koljčević, ali joj to prema hronologiji događaja koju su juče “Vijestima” dostavili iz PU nikad nije pošlo za rukom, jer je Ministarstvo finansija donijelo nekoliko odluka u korist dužnika, a Uprava za nekretnine je početkom februara 2013. obustavila postupak za upis založnog prava hipoteke po zaključku o obezbjeđenju poreskog potraživanja.

Dižu profit zbog Aca i A2A

Slučaj nasilne prodaje akcija Rudnika uglja Pljevlja (RUP) od Aca Đukanovića i omiljen je kompanije A2A ulazi u završnu fazu. Nalaz Dilojta držan je u strogoj tajnosti dok se ne saopšte fantastični rezultati poslovanja RUP-a za treći kvartal, saopštio je predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković, reagujući na podatke o devetomjesečnom profitu RUP-a koji je iznosio 4,9 miliona eura.

Dnevne novine

Usvojena izmjena odluke o kontroli privatizacije

Skupština Crne Gore usvojila je juče izmjenu Odluke o obrazovanju Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, kojom je predviđeno da ovo tijelo ne mora imati osam članova. Prema usvojenom predlogu poslanica DPS-a Marte Šćepanović i Jovanke Laličić, iz odluke je izbrisan stav koji je predviđao da komisija ima po četiri predstavnika vlasti i opozicije, kako bi se, usljed bojkota opozicionih poslanika, omogućio njen rad i odlučivanje.

Odobreno zaduženje od 40 miliona za obnovu puteva

Vlada je juče usvojila Informaciju o zaključivanju Ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori, u iznosu od 40 miliona eura.

SMANJENJE POREZA STIMULISAĆE POSLODAVCE

Najava Vlade da razmatra smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u narednoj godini pozitivan je impuls za poslodavce i investitore, ali nijesam siguran da li će izvršna vlasti uspjeti da to uradi tako brzo, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Dan

Zadužuju se još 40 miliona

Nakon što je u ovoj godini pozajmila oko 250 miliona eura, Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku da se zaduži još 40 miliona eura. Ovaj novac biće pozajmljen od Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori.

Ispitati trošenje 120 hiljada

Skupština je usvojila Zakon o završnom računu budžeta za prošlu godinu sa izvještajem Državne revizorske institucije (DRI) o tom zakonu. DRI je dala uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti zbog neusklađenosti poslovnih aktivnosti potrošačkih jedinica sa zakonima i podzakonskim aktima.

Sajam tehnologija

Peti Sajam novih tehnologija održaće se za vikend u Podgorici u Delta sitiju pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Ministarstva ekonomije. Na ovogodišnjem Sajmu novih tehnologija, posjetiocima će oba dana vikenda, od 10 do 22 časa, biti omogućeno da se u atraktivnom ambijentu upoznaju sa benefitima i mogućnostima primjene savremene tehnologije, kao i da se informišu o najnovijim svjetskim trendovima koji diktiraju razvoj modernog društva, a dostupni su u Crnoj Gori saopštili su organizatori.

Pobjeda

Izjava umjesto dozvole

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja, bankarskog sektora, investitora, kao i članovi MBA raspravljali su juče na okruglom stolu o uticaju Zakona o planiranju prostora i izgradnji na procedure odobravanja kredita, jer njime nije propisana građevinska dozvola. Okrugli sto ,,Efekti Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata na obezbjeđivanje sredstava od finansijskih institucija” organizovala je Montenegro biznis alijansa. Predstavnici Ministarstva ukazali su da je izjava revidenta, odnosno firme, supstitut za građevinsku dozvolu…

Kredit Crnogorske plovidbe uvećao budžet za 9,2 odsto

Prijedlogom zakona o budžetu za narednu godinu za Ministarstvo saobraćaja i pomorstva predviđenoje 34,9 miliona eura, što je skoro tri miliona eura, odnosno 9,2 odsto više u odnosu na ovogodišnja izdvajanja. Do rasta budžetskih sredstava tog resora došlo je zbog povećanja predviđenih sredstava za oblast pomorstva i civilnog vazduhoplovstva, odnosno prvenstveno zbog obaveze Vlade da otplaćuje kredit Crnogorske plovidbe, kojim su prije sedam godina kupljena dva broda.

O podjeli poreza još ćute, prihvatljiv rivolving fond

Ministarstvo finansija još ne želi da se izjasni o zahtjevu Zajednice opština da im od poreza na zarade pripadne 50, umjesto dosadašnjih 12 odsto. Izvjesno je jedino da je prihvatljivo formiranje rivolving fonda za pozajmice opštinama. Treći zahtjev Zajednice opština za veći iznos Egalizacionog fonda moraće, kako su objasnili, da pričeka eventualne izmjene zakona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *