Koliko bi novca imali da ste prije 10 godina investirali 1.000 dolara u akcije “Amazona” i “Netflixa”

Dodajte komentar

Ulaganje na berzi se pokazalo kao najefikasniji i najefektniji način za uvećanje novčanih sredstava, iako se čak 61 odsto milenijala plaši da se upusti u trgovanje na berzi.

Međutim, jednom kada se prevaziđe taj strah i nepovjerljivost, mogućnosti su ogromne i rizik se itekako isplati. Dovoljno je pogledati na dešavanja koja su obilježila proteklu deceniju.

Naime, web stranica koja se bavi finansijskim temama „How much“ je napravila osvrt na 2007. godinu i akcije koje su tada bile itekako popularne, kako bi utvrdila koliko bi tadašnja investicija od 1.000 dolara vrijedila danas.

Na grafikonu ispod, plave tačke su ekvivalentne početnoj investiciji u vrijednosti od 1.000 dolara, tako da su jednake za svaku kompaniju. Ružičaste predstavljaju trenutnu ukupnu vrijednost investicije, tako da variraju od kompanije do kompanije.

Što je veći ružičasti krug, to više vrijedi vaša investicija. Ako se ružičasti krug uklapa u plavom krugu, znači da ste u proteklih deset godina izgubili uloženi novac, te da vam se prvobitna investicija nije isplatila.

Većina navedenih kompanija se pokazalo kao dobro mjesto za investiranje, jer je većina kompanija na grafikonu zabilježila značajne dobitke tokom posljednjih 10 godina.

Međutim, nije sve tako ružičasto, postoje razlozi za oprez. Naime, za svaku akciju u koju je uložen neki novac postoje šanse da će kroz 10 godina ili da izgubi ili da dobije na vrijednosti. Zato mnogi stručnjaci sugerišu da početnici u trgovanju na berzi uzmu u obzir indeksne fondove, koji drže sve akcije u indeksu kao što je S&P 500, uključujući velike kompanije kao što su „Apple“, „Microsoft“ i „Google“, i ponude niske stope obrta.

Voren Bafet, Mark Kjuban i Toni Robins se slažu da su indeksni fondovi sigurna opklada, naročito za nove investitore, pošto fluktuiraju sa tržištem, te ostaju prilično konstantna i eliminišu rizik.

Ulaganje u početku može biti veliki korak i može biti rizično. Prethodni rezultatu ne garantuju buduće dobitke, ali ako pronađete prave akcije, to vam se itekako može isplatiti.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *