Hrvatska dobila spor u slučaju prenesene štednje Ljubljanske banke

Dodajte komentar

Županijski sud u Zagrebu je u drugostepenom postupku presudio na štetu Ljubljanske banke i NLB-a u jednoj od tužbi Zagrebačke banke (ZABA) u slučaju prenesenih deviznih depozita. 

Županijski sud u Zagrebu je odluku donio nedavno i pisano obavijestio stranke u postupku. Ovo je jedan od postupaka koji se tiču plaćanja dugova Ljubljanske banke (LB), koji su nakon raspada bivše Jugoslavije preneseni u hrvatski javni dug, a zatim su preko Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb (PBZ) isplaćeni hrvatskim štedišama LB-a. Hrvatska vlada je ovlastila banku da vodi postupak u njeno ime.

Zastupnik Ljubljanske banke je presudu Županijskog suda primio 14. novembra, a Ministarstvo finansija Slovenije objavilo na svojoj web stranici. Kako dodaju, sud je LB-u i Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) naložio da plati 492,430.53 eura plus kamate od 1. januara 1992. godine do isplate.

U slovenačkom Ministarstvu finansija su istakli da je Županijski sud, suprotno očekivanjima i običajnoj sudskoj praksi, promijenio odluku zagrebačkog prvostepenog suda koji je 2012. zahtjev Zabe u cijelosti odbacio.

Istovremeno, Vlada Slovenije je usvojila izvještaj o sastanku ministrice finansija Mateje Vranicar Erman sa evropskom komesarkom za konkurenciju Margrethe Vestager na temu NLB-a, koji je održan 10. novembra, te polazišta za njihov novi sastanak, 29. novembra u Briselu.

Ministarka i komesarka su se, na posljednjem sastanku na temu mogućih alternativnih rješenja u vezi sa implementacijom obaveza o smanjenju kapitalnog udjela države u NLB-u složile da nastave razgovore na tehničkom nivou i da će s tim u vezi uslijediti još jedan sastanak. Vlada navodi da “u ovoj fazi ne može komentarisati detalje početnih tačaka za razgovore”.

Sa sastankom se inače žuri, jer Slovenija prema sadašnjim obavezama u slučaju da ne proda barem pola NLB-a treba još ovog mjeseca odrediti prodajnog administratora za prodaju podružnica na Balkanu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *