Hrvatska dobila spor u slučaju prenesene štednje Ljubljanske banke

Županijski sud u Zagrebu je u drugostepenom postupku presudio na štetu Ljubljanske banke i NLB-a u jednoj od tužbi Zagrebačke banke (ZABA) u slučaju prenesenih deviznih depozita. 

Županijski sud u Zagrebu je odluku donio nedavno i pisano obavijestio stranke u postupku. Ovo je jedan od postupaka koji se tiču plaćanja dugova Ljubljanske banke (LB), koji su nakon raspada bivše Jugoslavije preneseni u hrvatski javni dug, a zatim su preko Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb (PBZ) isplaćeni hrvatskim štedišama LB-a. Hrvatska vlada je ovlastila banku da vodi postupak u njeno ime.

Zastupnik Ljubljanske banke je presudu Županijskog suda primio 14. novembra, a Ministarstvo finansija Slovenije objavilo na svojoj web stranici. Kako dodaju, sud je LB-u i Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) naložio da plati 492,430.53 eura plus kamate od 1. januara 1992. godine do isplate.

U slovenačkom Ministarstvu finansija su istakli da je Županijski sud, suprotno očekivanjima i običajnoj sudskoj praksi, promijenio odluku zagrebačkog prvostepenog suda koji je 2012. zahtjev Zabe u cijelosti odbacio.

Istovremeno, Vlada Slovenije je usvojila izvještaj o sastanku ministrice finansija Mateje Vranicar Erman sa evropskom komesarkom za konkurenciju Margrethe Vestager na temu NLB-a, koji je održan 10. novembra, te polazišta za njihov novi sastanak, 29. novembra u Briselu.

Ministarka i komesarka su se, na posljednjem sastanku na temu mogućih alternativnih rješenja u vezi sa implementacijom obaveza o smanjenju kapitalnog udjela države u NLB-u složile da nastave razgovore na tehničkom nivou i da će s tim u vezi uslijediti još jedan sastanak. Vlada navodi da “u ovoj fazi ne može komentarisati detalje početnih tačaka za razgovore”.

Sa sastankom se inače žuri, jer Slovenija prema sadašnjim obavezama u slučaju da ne proda barem pola NLB-a treba još ovog mjeseca odrediti prodajnog administratora za prodaju podružnica na Balkanu.

Check Also

Najveći dužnici kasne sa otplatom poreskog duga

Ukupan reprogramirani dug za 30 najvećih poreskih dužnika iznosi skoro 64 miliona eura, od čega …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *