Studenti će moći da obavljaju praksu u državama EU

Dodajte komentar

Crnogorskim studentima će, od ove godine, u okviru Erasmus plus programa, biti omogućeno da obave praksu u trajanju od dva o 12 mjeseci u nekim od preduzeća u Evropske unije EU, saopšteno je na Erasmus plus info danu.

Koordinatorka Nacionalne Erasmus plus kancelarije u Crnoj Gori, Vanja Drljević, kazala je da je kroz Erasmus plus program finansirano 12 projekata izgradnje kapaciteta, a od toga, kako je precizirala, dva projekta koordiniraju Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore i Univerzitet Donja Gorica.

“Ono što je bitno za nas jeste uvođenje prakse. Tako da će, kroz projekte međunarodne kreditne mobilnosti, studenti biti u prilici ne samo da provedu jedan ili dva semestra na nekom od univerziteta u EU, već će moći da koriste mogućnost prakse i od dva do 12 mjeseci provedu u nekom preduzeću, firmi u EU, što se poklapa sa Strategijom razvoja visokog obrazovanja, jer u skladu za Zakonom taj vid prakse je obavezan“, navela je Drljević u Rektoratu Crne Gore.

Prema njenim riječima, ovo bi trebalo da bude podsticaj za univerzitete i za biznis sektor da se napravi dobra komunikacija u cilju, kako je navela, stvaranja povoljno okvira za privlačenje stranih studenata koji bi došli u Crnu Goru.

“U ovoj godini imali smo tri projekta izgradnje kapaciteta, četiri projekta međunarodne kreditne mobilnosti, jedan projekat u kojem učestvujemo kao pridružen partner u Erasmus Mundus Joint Master programu, i jedan projekat Žan Mone. Ono što je bitno da sva tri univerziteta učestvuju u ovom programu“, istakla je Drljević.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore, Danilo Nikolić, podsjetio je da je u proteklih devet godina Univerzitet učestvovao u 16 Erasmus Mundus partnerstava, dok je, kako je naveo, oko 300 studenata i istraživača bilo na razmjeni.

“Od 2014. godine, kroz Erasmus plus program, Univerzitet Crne Gore nastavio je dobru praksu učešća u projektima za izgradnju kapaciteta i projektima za keditnu mobilnost. Trenutno se realizuje osam projekata za izgradnju kapaciteta, od kojih je jedan koordinatorski i sedam u kojima Univerzitet Crne Gore učestvuje u svojstvu partnera“, rekao je Nikolić.

Kada je u pitanju kreditna mobilnost u okviru Erasmus plus programa, kako je istakao, sklopljena su 73 ugovora za kreditnu mobilnost, „a 290 studenata i istraživača bilo je na razmjeni do sada“.

“Mobilnost je od neprocjenjive važnosti za studente, akademsko i neakademsko osoblje i njihov dalji profesionalni razvoj“, ocijenio je Nikolić.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Mubera Kurpejović, kazala je da Erasmus plus program ima više prednosti, od kojih je jedna, kako je navela, mogućnost izgradnje i unaprjeđenja kapaciteta.

“Ono što je takođe važno je unapređenje i implementacija obrazovnih politika. Prije dvije godine smo počeli sa značajnim reformama koje se tiču obrazovnog sistema, ne samo visokog obrazovanja, nego i drugih nivoa. Važno je da imate i podršku i korisitite tuđa iskustva kako bi došli do najkvalitetnijih i najboljih rješenja“, rekla je Kurpejović.

 Trenutno u Crnoj Gori se, kako je istakla, realizuje 12 projekata.

“Ono što je takođe važno osim ovog broja projekata jeste da sve ustanove visokog obrazovanja u Crnoj Gori učestvuju u Erasmus plus programu. To nije zanemarljivo jer kad smo počeli situacija nije bila takva“, kazala je Kurpejović.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, podsjetio je da Erasmus plus program pruža mogućnosti studentima, nastavnicima, akademskom osoblju, volonterima i onima koji rade sa mladima da izgrađuju svoje vještine i kompetencije širom Unije i u inostranstvu.

“Zahvaljujući ovom programu, više od tri miliona studenata studira i obučavaju se u drugim zemlajama EU. Mobilnost i učenje jačaju naš identitet kao Evropljana i pozitivno utiču ne samo na posledice, već i na naše institucije i kvalitet obrazovanja“, istakao je Orav.

 

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *