Kako je Uber pristao na ucjenu i zataškao skandal

Dodajte komentar

Kompaniju Uber potresa novi skandal. Prije godinu dana ukradeni su podaci više od 57 miliona korisnika i vozača. Posrednik u pružanju usluga prevoza je platio hakerima 100.000 dolara, a tek je sada obavijestio javnost o tome.

Iz slabo obezbijeđene banke podataka na “Cloud” serveru, hakeri su ukrali imena, imejl adrese i brojeve telefona korisnika, kao i informacije o registarskim tablicama oko 600.000 Uberovih vozača, saopštila je kompanija godinu dana kasnije.

Umjesto da obavijesti policiju i žrtve krađe, Uber je hakerima samoinicijativno platio 100.000 dolara da unište ukradene podatke, izvještavaju “Blumberg” i “Njujork tajms”. Njujorško javno tužilaštvo pokrenulo je istragu o neuobičajenom slučaju prećutkivanja velike krađe i postizanju dogovora s hakerima.

Kako je izvijestila kompanija, otpušteni su direktor za bezbjednost kompanije Džo Saliven i još jedan menadžer. Prije dolaska u Uber, Salivan je bio zadužen za bezbjednost u kompaniji Fejsbuk.

Sadašnji direktor Ubera Dara Hosrovšahi osudio je u svom blogu postupanje kompanije. On, međutim, tvrdi da nema nagoveštaja da su ukradeni podaci zloupotrijebljeni, a kako se saznaje, nisu ukradeni podaci sa kreditnih kartica i informacije o vožnjama.

Hosrovšahi je angažovao Metjua Olsena, bivšeg glavnog pravnika američke obavještajne službe NSA, kao savjetnika. On treba da pomogne da se poboljša bezbjednost u u Uberu.

Ovo nije prvi put da je Uber našao u središtu pažnje medija zbog neprimerenog postupanja bivšeg direktora Trevisa Kalanika. Kompanija je tokom munjevite globalne ekspanzije prekršila zakone u mnogim zemljama.

Mediji su nedavno pisali o tužbi kompanije Vajmo, Guglove sestrinske firme, zbog korišćenja kradene tehnologije robotičkih vozila. Kalanik je ljetos podnio ostavku pod pritiskom investitora, a skandal zbog zataškavanja krađe podataka mogao bi da sruši njegove ambicije da se jednog dana vrati na čelo kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *