10 zanimljivih činjenica o Facebook-u

Dodajte komentar

Društvena mreža Facebook je osnovana 2004. godine i prevashodno je bila namijenjena studentima Hardvarda koji su putem nje mogli da međusobno komuniciraju i razmjenjuju informacije. Danas ova veb stranica ima preko dvije milijarde aktivnih korisnika, koji svakodnevno objavljuju različite sadržaje i koriste je kao jedan od najvažnijih kanala komunikacije.

Gotovo polovina korisnika se makar jednom dnevno uloguje na „Facebook“. Kako Facebook predstavlja neizostavan dio života miliona ljudi širom svijeta, u nastavku donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj društvenoj mreži za koje do sada možda niste znali.

1. Prvo zaštitno lice Facebook-a bila je digitalno obrađena fotografija Al Paćina. Naime, mnogi korisnici ove društvene mreže se danas ne sjećaju da se 2007. godine na početnoj stranici nalazio lik ovog popularnog glumca.

2. Prethodnik Facebooka zvao se „Facemash“. Njegov osnivač, Mark Zuckerberg je svojevremeno napravio stranicu putem koje su studenti sa Hardvarda dijelili fotografije koje su svakodnevno bile u trci za najlepšu.

3. Island je napisao novi Ustav koristeći Facebook. Razlog zbog kojeg je Ustav formiran na ovakav način leži u činjenici da je upravo ova društvena mreža građanima pružila mogućnost da aktivno učestvuju u funkcionisanju države i direktno upute primjedbe, predloge ili sugestije.

4. Procjenjuje se da je Facebook „glavni krivac“ za 20% razvoda u SAD, dok je čak 25% korisnika ostavljeno putem ove društvene mreže.

5. Kompanija „Burger king“ je prije nekoliko godina pokrenula Facebook kampanju u kojoj je dijelila besplatne hamburgere ukoliko korisnici izbrišu 10 prijatelja iz svoje liste. Cilj kampanje je bio da se korisnicima pošalje poruka prema kojoj su „burgeri vrjedniji od prijatelja“. Međutim, kampanja je vrlo brzo prekinuta.

6. Prosječan korisnik dnevno provede 55 minuta na Facebook-u, dok mjesečno klikne “like” dugme 9 puta mjesečno i napiše 25 komentara.

7. Mladi danas uglavnom prihvataju sve zahtjeve za prijateljstvo, pa se na ovaj način među njihovim “prijateljima” može naći oko 20 odsto osoba koje uopšte ne poznaju.

8. Putem Facebook-a se svakog minuta se pošalje 31,25 milion poruka i podijeli 41.000 postova. Dnevno Facebook generiše više od 4,5 milijardi lajkova za statuse, fotografije, video sadržaje.

9. Ukoliko u svoj veb pretraživač ukucate sljedeći link www.facebook.com/4 , on će vas odvesti do originalne stranice osnivača fejsbuka Marka Zuckerberga. Takođe, ukoliko zamijenite zadnji broj sa 5 i 6 dobićete facebook profile Chrisa Hughes-a i Dustina Moskovitz-a, koosnivače Facebook-a.

10. Preko 7 miliona aplikacija i veb stranica su integrisani sa društvenom mrežom Facebook.

Poslovnojutro.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *