Važi li garancija za proizvode kupljene putem stranih online prodavnica?

Dodajte komentar

Bliže praznici, vrijeme u kojem se tradicionalno najviše troši i kupuje, a trgovci potrošače pokušavaju privući brojnim akcijama i popustima kako bi ih nagovorili da svoj novac potroše u njihovoj prodavnici. Iako će trgovački centri i ove godine biti prepuni, sve više ljudi svoj šoping obaviće iz fotelja, s prenosnim računarom, tabletom ili pametnim telefonom u rukama. Po uzoru na SAD, i kod nas posljednjih godina šoping groznica počinje već u drugoj polovici novembra te potrošači jedva čekaju Black Friday, Cyber Monday, kao i ostale popuste kako bi se željenog proizvoda dokopali po što povoljnijoj cijeni.

Veliki broj potrošača dio (online) šopinga obaviće putem internetskih trgovina širom svijeta, među kojima su svakako najpopularnije trgovine poput Amazona i eBaya. Treba upozoriti kako kupovina putem interneta ima svoje rizike i treba dobro paziti na kojim se stranicama kupuje: pa stručnjaci upozoravaju: Svakako je dobro kupovati od poznatog trgovca, prije toga malo provjeriti po internetu kakve su povratne informacije o trgovcu, a svakako ne kupovati na web stranicama koje nemaju adresu niti broj telefona za provjeru kupovine.

No, bez obzira kupujete li s manje poznate trgovine ili s velike poput Amazona ili eBaya, uvijek možete naići na probleme poput dostave pogrešnog proizvoda, proizvoda koji ne radi ili koji se brzo pokvari. Takođe, šta učiniti u situaciju ako vam se proizvod kupljen u stranoj online trgovini pokvari, a još je pod garancijom?

Vratite proizvod s kojim niste zadovoljni i trgovac vam mora vratiti novac!

Osim što morate dobro paziti na kojim stranicama kupujete, još jedna stvar koju obavezno morate proučiti prije kupovine su opšti uslovi prodaje jer, kako napominju na stranicama EU potrošačkog centra, pretpostavlja se kako ste kupovinom proizvoda prihvatili ta pravila tako da se u slučaju spora trgovac može pozvati na njih.

Što se tiče vraćanja naručenih proizvoda, ovdje je situacija prilično jasna, za razliku od popravke proizvoda koji su pod garancijom jer u takvim situacijama ne važe neka opšta pravila.

I iz EU potrošačkog centra i kažu kako potrošači, ne navodeći razloge, imaju pravo da otkažu narudžbu u roku od 14 radnih dana od zaprimanja narudžbe te mogu vratiti proizvod, dok je trgovac dužan da vrati novac u roku od 30 dana – ipak, neke se narudžbe neće moći otkazati (npr. kupovina  putnih karata, najam automobila, hotelske rezervacije i slično), a u zavisnosti od prodavnice s koje je proizvod kupljen, u nekim slučajevima kupci će morati da plate troškove slanja robe nazad.

Amazon, eBay i GearBest

Provjerili smo i pravila vraćanja proizvoda i garancije na Amazonu, eBayu i sve popularnijoj kineskoj trgovini GearBest te je prva stvar koju morate napraviti prije kupovine, kao što savjetuju i udruženja potrošača – provjeriti pravila poslovanja prodavca od kojih kupujete.

Na stranicama Amazona kažu kako ova kompanija, kao i većina prodavaca na Amazon.com-u nudi povraćaj proizvoda u roku od 30 dana od dostave, a stvari se, naravno, moraju vratiti u originalnom stanju, neoštećene. Takođe, napominju kako za dio proizvoda mogu važiti drugačija pravila te svima koji preko njihove stranice kupuju proizvode od drugih prodavača savjetuju proučavanje pravila vezanih uz povrat proizvoda i novca. Na eBayu takođe kažu kako se proizvodi kupljeni na njihovoj stranici mogu vratiti, no naravno, prvo treba proučiti pravila povrata robe prodavca koja ne moraju uvijek biti ista.

Ako dobijete neispravan proizvod s GearBesta (što će se morati dokazati fotografijom ili videozapisom proizvoda), morate se javiti službi za korisnike u roku od 7 dana te ćete ili dobiti potpuno novi uređaj i povrat novca za poštarinu ili povrat novca, a ako se predomislite i želite vratiti ispravan uređaj, i to je moguće, no uređaj mora biti originalno zapakovan te ćete morati snositi troškove poštarine prilikom slanja uređaja natrag u skladište.

Važi li garancija?

Situaciju s garancijom, odnosno popravkom proizvoda koji su pod garancijom, a koje su kupljeni putem neke od internet prodavnica, najbolje može opisati odgovor koji smo dobili iz Huaweia – “nije tako jednostavno kako se čini”.

Iz EU potrošačkog centra kažu kako treba dobro provjeriti postoje li kakva dodatna prava u garanciji, poput prava na popravku u lokalnom servisu iako je proizvod kupljen u drugoj zemlji.

Ako ste proizvod kupili putem Amazona ili eBaya, prva stvar koju bi trebalo da učinite je da kontaktirate službu za korisnike koja će vam pomoći i objasniti što bi trebali napraviti, a vaša prava, dakle, zavisiće od prodavca tj. kompaniji od koje ste kupili uređaj. Kontaktirali smo službu za korisnike Amazona kako bi nam malo pojasnili pravila oko garancije i popravka proizvoda kupljenih online, a koji su dostavljeni u Hrvatsku, no neke konkretnije odgovore od onih iz pravila poslovanja kompanije nismo dobili. Dakle, ako proizvod više ne radi, ali je još pod garancijom, mora se kontaktirati Amazon, a oni će vidjeti s prodavcem kakva je situacija s njegovom popravkom ili eventualnim vraćanjem novca – što će sve zavisiti od pravila prodavca.

Situacija je malo jednostavnija kada je u pitanju GearBest jer za proizvode kupljene na njihovoj stranici (osim za one na kojima je to posebno napomenuto) važi garancija od godinu dana od datuma primanja robe. Naravno, prvo je potrebno kontaktirati službu za korisnike, kako bi se dogovorili oko popravke – poštarinu prema GearBestu plaća kupac, dok je dostava popravljenog proizvoda besplatna.

Osim službi za korisnike trgovina u kojima ste kupili uređaj, ako ste nezadovoljni s rješavanjem vaše reklamacije, uvijek možete kontaktirati neku od domaćih udruženja za zaštitu potrošača i provjeriti šta se može učiniti u konkretnom slučaju.

Zimo

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *