Jednostavan test: Da li je vrijeme da date otkaz?

Dodajte komentar

Jedna od najvećih i najtežih odluka današnjice je dati otkaz, promijeniti posao, odustati od ovog aktuelnog, upustiti se u novu ’poslovnu avanturu’, zakoračiti u neizvjesnost. Priznajte da ste bar jednom, u onim teškim poslovnim situacijama, maštali o tome da otvorite vrata kancelarije, izletite napolje i nikad se više ne vratite, pa makar se za vama sve srušilo. Nema takvog ko je bio dio bilo kakvog poslovnog tima i ko nije imao takvih želja. Ali, to je samo ljudska reakcija na stresnu situaciju, jedna ’loša faza’ koja prođe kako je i došla.

Ipak, mnogi ne odustaju od svog posla i pozicije kakve-takve iako je cijela svakodnevno-poslovna situacija loša. Da li je loš tim, loši šefovi, loša firma, dosadan posao bez opcije za napredovanje, nije ni važno. Kad se podvuče crta, potpiše se: loše je na poslu. I, mnogi ostaju tu gde su jer je bolji ’vrabac u ruci nego golub na grani’, jer je važna redovna plata i sigurnost, jer nema alternative i šanse za transfer na bolje.

Da ili ne?

Kako da znate da je vrijeme da date otkaz? Kako da budete sigurni da morate da mijenjate posao? Dr. Dani Kimlinger, psiholog, napravio je veoma jednostavan test koji sadrži 20 pitanja na koja ćete odgovarati sa ’DA’ ili ’NE’. I, veoma ćete lako sabrati rezultat i dobiti na kraju odgovor na postavljeno pitanje:„Da li da dam otkaz?“.

_____ Većinu dana se ne radujem što idem na posao.

_____ Od mene se na poslu traži da radim stvari koje se kose sa mojim moralnim ili drugim principima.

_____ Moj rad su ocijenili kao ’ispod prosjeka’.

_____ Moj posao veoma utiče na moj privatni život.

_____ Ne slažem se najbolje sa šefom / nadređenim.

_____ Često razmišljam o otkazu.

_____ Na poslu nemam mnogo opcija da se poslovno razvijam i napredujem.

_____ Kada bih sada dobio(la) ponudu za drugi posao, čak i sa manjom platom, razmislio-la bih.

_____ U mojoj firmi nema prostora da napredujem.

_____ Prekvalifikovan(a) sam za poziciju na kojoj radim.

_____ Teško sarađujem sa većinom kolega.

_____ Nedavno je bilo nesuglasica sa šefom / kolegom.

_____ Često se žalim na svoj posao članovima porodice i prijateljima.

_____ Kako vrijeme prolazi, sve češće gledam ponude za posao.

_____ Moj izgled i životne navike su se promijenile na gore u posljednje vrijeme.

_____ Ljudi napuštaju moju firmu zbog boljih prilika u drugim firmama.

_____ Često mi se ne ide na posao, pa ne odem jer se osjećam loše.

_____ Moji dnevni zadaci su repetitivni.

_____ Osjećam da bi mi na drugom poslu bilo bolje.

_____ Dugo putujem do posla (ili je loša veza) i to me čini nesrećnim(om).

Rezultati:

Ako ste odgovorili sa ’DA’ na 1-3 izjave: Vjerovatno je u vama više zadovoljstva vašim poslom nego nezadovoljstva. Razmislite o problemima koji vas na poslu muče i probajte da ih sami riješite i da se sa njima suočite. Vjerovatno je da nisu nerješivi i komplikovani.

Ako ste odgovorili sa ’DA’ na 4-8 izjava: Razmislite o tome da treba da razgovarate da šefom, HR-om, kolegom od povjerenja kako biste riješili probleme na poslu zbog kojih ste nesrećni. Saznajte može li se nešto uraditi da se stanje promijeni. Reklo bi se da može…

Ako ste odgovorili sa ’DA’ na 8-13 izjava: Prilično ste nesrećni na poslu. Dobro razmislite da li situacija može da se popravi (ma koliko promjena bila spora i ispod vaših standarda). Možda bi ipak trebalo da za to vrijeme da ’bacite oko’ na aktuelne poslovne ponude.

Ako ste odgovorili sa ’DA’ na više od 14 izjava: Razmišljajte o odlasku. Naravno, možda i na trenutnom poslu ima prostora za promjene na bolje, ali, u vašem slučaju, te promjene moraju da budu velike i da se brzo dese! Mogli biste da počnete da tražite nov posao što je uvjek lakše dok ste još zaposleni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *