Domaći taksisti protiv “balkanskog Ubera”

Dodajte komentar

Preko srpskog prototipa poznatog Ubera, aplikacije Car:Go za mobilne telefone, od juče se mogu naručivati i plaćati vožnje u Glavnom gradu, a to je izazvalo revolt taksista, koji tvrde da je takav način poslovanja nelegalan.

Car:Go usluga, kako je navedeno, će se naplaćivati po unaprijed utvrđenom cjenovniku koji uključuje cijenu za start, minute (provedene u vožnji) i pređene kilometre.

“Nadležni su počeli da uvode navodno red kod taksi prevoza, a sada je dozvoljeno da posluje ta verzija srpskog Ubera. To nije u skladu sa Zakonom u drumskom saobraćaju”, kazao je jedan od taksista “Vijestima”.

Istakao je da je njemu i drugim kolegama potrebno mnogo dokumenata za posao, da redovno izmiruju obaveze i poreze prema državi.

Zbog Ubera organizovani su protesti taksista širom Evrope, u Londonu, Parizu, Madridu, Barseloni, u Americi, Aziji, a prema pisanju medija u većini zemalja Evropske unije nije prihvaćen. U Mađarskoj je utvrđeno da je Uber kompanija koristila ilegalne prakse i kršila porezne zakone.

Ministarstvo prometa Hrvatske zaključilo je da partneri vozači Ubera u toj susjednoj zemlji posluju nelegalno jer obavljaju usluge taksija, a za to nemaju potrebnu licencu i dozvole, a što propisuje Zakon o prevozu u cestovnom prometu. Kako su naveli hrvatski mediji iz Car:Go, koji je počeo poslovanje i u toj državi, odgovarajući da prokomentarišu svoje poslovanje, da će o tome odlučiti nadležni.

“Preko našeg servisa, korisnici mogu u okviru same aplikacije da se odluče za Car:Go ili standarnu taksi uslugu, tako da možemo zadovoljiti i jednu i drugu odluku, odnosno potrebu korisnika uslužnog prijevoza”, navedeno je na Fejsbuk stranici Car:Go Montenegro.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *