Za 42 preduzeća 70.000 eura za uvođenje međunarodnih standarda poslovanja

Dodajte komentar

Ugovori o dodjeli subvencija, ukupne vrijednosti skoro 70.000 eura, za uvođenje međunarodnih standarda poslovanja potpisani su danas sa 42 crnogorska preduzeća.

Ministarstvo ekonomije je, po osnovu ovogodišnjeg javnog poziva za učešće u Programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, odobrilo subvencije za 42 crnogorska preduzeća, od ukupno pristigle 51 aplikacije.

„Nakon današnjeg potpisivanja ugovora o dodjeli subvencija, na preduzećima je da uspješno realizuju planirane aktivnosti koje su predstavljene u aplikacijama, kako bi stekla uslov za realizaciju odobrene subvencije koja se realizuje po principu refundacije“, kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj Miloš Čelanović.

Najveći broj preduzeća kojima su odobrene subvencije u okviru ovog programa je iz Središnjeg regiona, odnosno iz Podgorice, Nikšića i Danilovgrada – 22.

Najveći broj njih aplicirao je za uvođenje međunarodnog standarda MEST EN ISO 9001, a trećina korisnika Programa radiće na uvođenju više od jednog standarda među kojima su  MEST ISO 14001 i MEST OHSAS 18000. Sa druge strane, za dva korisnika programa odbrena je subvencija za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.

 „S obzirom na konstantan rast interesovanja privrednika za ovaj program tokom prethodnih godina i na 100 procentnu iskorišćenost budžeta za ovu godinu, Ministarstvo ekonomije će sa njegovom realizacijom, uz značajno veći budžet, nastaviti i u 2018.“, kazao je Čelanović i dodao da odobrena pomoć Ministarstva iznosi do 70 odsto opravdanih troškova za mala preduzeća, odnosno do 60 odsto za srednja, u iznosu najviše do 5.000 eura po jednom aplikantu.

Ministarstvo ekonomije privrednicima kojima je subvencija odobrena u kontinuitetu stoji na raspolaganju u cilju tehničke podrške prilikom realizacije svojih aktivnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *