Tužiteljka u Italiji saslušala bivše direktore EPCG

Dodajte komentar

Specijalna državna tužiteljka Stojanka Radović prošle sedmice je službeno boravila u Italiji, gdje je saslušala dvojicu okrivljenih u istrazi o konsultantskim uslugama koje je Elektroprivreda (EPCG) plaćala A2A i drugim povezanim kompanijama, bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede Enrikea Malerbu i doskorašnjeg finansijskog direktora Masima Salu. Istraga u ovom Radović predmetu, kako prenosi portal Standard, pozivajući se na nezvanične izvore, praktično je završena, a narednih dana se može očekivati odluka o podizanju optužnice.

Tužiteljka Radović, kako su saznali iz više pouzdanih izvora, saslušala je dvojicu italijanskih državljana 15. novembra, putem međunarodne pravne pomoći, a sadržaj njihovih izjava i dalje se drži u tajnosti.

Radović je još sredinom septembra najavila da će Malerba i Sala biti saslušani, kada je u podgoričkom Višem sudu razmatrana žalba na odluku sudije za istragu da se firmi A2A u Elektroprivredi blokiraju akcije vrijedne 250 miliona eura. Žalba je kasnije usvojena. Ona je tada kazala da se istraga u ovom slučaju privodi kraju, ističući da je preostalo još saslušanje okrivljenih stranih državljana i to putem međunarodne pravne pomoći.

Specijalno tužilaštvo je 2016. godine pokrenulo istragu protiv odgovornih iz kompanije A2A i Elekgroprivrede zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju oštetili EPCG za 4,34 miliona eura. Tužilaštvo sumnjiči šest lica, tri Italijana i tri crnogorska državljanina, i da su pokušali da na isti način pribave još 2,25 miliona, odnosno da za tu sumu nanesu štetu EPCG-u u korist firmi A2A, A2A reti eletrika i Bein Milano.

Konsultantske usluge ovim kompanijama su se plaćale bez raspisivanja tendera.

Osim Sale i Malerbe, SDT od Italijana sumnjiči i bivšeg finansijskog direktora Flavija Bjanka. Za višemilionsku štetu od crnogorskih državljana se sumnjiče koordinator glavnog finansijskog direktora Slobodan Tanasijević, rukovodilac Direkcije za finansije Venka Janjušević i rukovodilac Direkcije za računovodstvo i poreze Vojka Ćalasan.

A2A je u julu aktivirala put opciju, izlaznu opciju iz EPCG, i prepustila Vladi upravljanje kompanijom. Put opcija znači da Vlada može da otkupi akcije Italijana za 250 miliona u sedam godišnjih rata, ali Italijani isto tako mogu i da ih prodaju trećem licu. Put opcija ih u tome ne ograničava.

Nakon što je A2A aktivirao put opciju, Viši sud je na predlog A2A blokirao njihove akcije u EPCG, da bi ih krajem septembra odblokirao.

A2A ima 41,7 odsto akcija EPCG.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *