Šefica američkih Federalnih rezervi Dženet Jelen podnijela ostavku

1 komentar

Aktuelna šefica američkih Federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen napustiće Upravni odbor te institucije kada njen nasljednik na Džerom Pauel preuzme dužnost.

Jelen je podnela ostavku u pismu upućenom predsjedniku SAD Donaldu Trampu i navela da će učiniti sve što može da osigura “glatku tranziciju”, odnosno da preda dužnost Pauelu.

Pauela je Tramp 2. novembra imenovao za novog šefa Federalnih rezervi i odlučio da ne ponudi Dženet Jelen drugi mandat na čelu te institucije.

Četvorogodišnji mandat Dženet Jelen na čelu Feda završava se 3. februara ali je mogla da ostane u sedmočlanom Uravnom odboru te institucije, gdje joj je mandat isticao januara 2024. godine.

Jelen se do danas nije izjašnjavala o tome da li namjerava da ostane u upravnom odboru Feda kada joj istekne mandat na čelu banke.

Saslušanje Pauela u Senatu – da se potvrdi njegovo imenovanje zakazano je za iduću nedjelju. Ne očekuje se da će Pauel naići na veće prepreke za dobijanje potvrde imenovanja na mjesto predsjednika Feda. On je služio u upravnom odboru Feda od 2012. godine.

Upravni odbor te institucije sada ima tri upražnjena mjesta, uključujući i mjesto drugog čovjeka, odnosno potpredsjednika banke.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Očekivano, i u skladu sa američkom tradicijom.
    Baš kao što se desilo sa Greenspen-om i Bernanke-om.

    I sada će polakao (zajedno sa Trampom) stari zagovornik postepenog dizanja baznih stopa, dokrajčiti i Dodd-Franc-ovu regulaciju i Wall street će procvjetati opet…. i tako u krug.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *