Osnivač “Stripea” John Collison je najmlađi milijarder na svijetu

Dodajte komentar

John Collison je najmlađi milijarder koji je biznis stvorio vlastitim zalaganjem i trudom. BBC piše da je ovaj dvadesetsedmogodišnji Irac koji je suosnivač “Stripea”, američke kompanije za softver, izvrstan komunikator i poslovni vođa.

No ipak kada ga upitate kako je izgradio bogatstvo osjetit ćete njegovu nespretnost.

“Ljudi me to često pitaju i osjećam kao da uvijek žele da im dam interesantan odgovor, a ja nemam šta da im kažem. Pitaju me kako se moj život promijenio kao da žele da imam neki novi hobi poput sakupljanja Fabergéovih jaja ili jahti”, rekao je.

Umjesto toga, Collison kaže da voli da trči u slobodno vrijeme i ističe da je to “veoma praktičan hobi kojeg je lako održavati”.

Kompaniju je osnovao 2011. godine sa svojim bratom Patrickom, koji je treći najmlađi svjetski milijarder. “Stripe” nije naročito poznata kompanija jer ne prodaje ništa što potrošači kupuju. Softverski sistemi ove kompanije omogućavaju kompanijama širom svijeta da lakše završe online plaćanje i da vode svoje web stranice. Kompanije ima 100.000 korisnika širom svijeta, a prema procjenama vrijedna je skoro osam milijardi eura.

Braća Collison odrasli su u ruralnom dijelu Irske i obojica su napustili fakultet. Nakon završene srednje škole odlučili su da studiraju na prestižnim američkim fakultetima. Iako nisu imali nikakvih porodičnih veza, Patrick se prijavio na prestižni Institut za tehnologiju u Massachusettsu. Dvije godine kasnije John je primljen na Harvard.

No prije toga postali su milioneri i to zahvaljujući softverskoj kompanije koja je malim kompanijama i pojedinačnim kupcima omogućila lakše poslovanje na eBayu. Naposljetku su je nazvali ‘Automatic’, a prodali su je 2008. godine za pet miliona dolara. Ubrzo nakon toga su obojica napustili studije kako bi u Kaliforniji pokrenuli “Stripe”

“Sjećam se da sam pitao Patricka koliko teško može biti. Rekao sam mu da bismo možda trebali da pokušamo”, rekao je John.

Tada su odlučili razviti softverski sistem koji kompanijama svih veličina olakšava prikupljanje plaćanja i pokretanje drugih dijelova njihovih web stranica, kao što su sigurno pohranjivanje korisničkih podataka i drugih sigurnosnih sistema. Broj njihovih korisnika brzo je rastao, a osigurali su sredstva i podršku osnivača Tesle Elona Muska i osnivača Paypala Petera Thiela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *