Dok akcije padaju, Bitcoin i zlato rastu

Dodajte komentar

Čak i kada nema važnih ekonomskih vijesti, finansijska tržišta ne miruju. Kapital se preliva iz jedne investione klase u drugu pri čemu se mogu zaraditi ili izgubiti milijarde dolara.

Forex

Po svemu sudeći, posljednji talas jačanja američkog dolara je završen, i počeo je novi trend slabljenja američke valute. To znači da ostale valute poput eura, britanske funte i japanskog jena ponovo počinju da jačaju. Iako je ekonomska situacija u SAD odlična, sve pozitivne vijesti su već uračunate u kurs USD, koji je po mnogim parametrima još uvjek precijenjen. Dakle, prostora za slabljenje USD još ima, a dolar bi najviše mogao oslabiti u odnosu na britansku funtu koja je zbog Brexita značajno oslabila i trenutno je potcijenjena.

Akcije

Prije desetak dana, berzanski indeksi na razvijenim tržištima su dosegli najviše nivoe u svojoj istoriji, zbog čega sve više analitičara i investitora smatra da su akcije trenutno precijenjene. Dio učesnika na berzama odlučilo je da kapitalizuje dobit, tj. da proda akcije i pričeka povoljnije cijene za ponovnu kupovinu. Akcije Applea, najvrednije kompanije na svijetu, u posljednjih nekoliko dana je pala 3,6%, dok se dionica Facebooka drži nešto bolje. Od početka mjeseca je pala 2%, ali je i dalje na mnogo višem nivou nego što je bila početkom godine.

Zlato

Kako to inače biva, kada dolazi do pada na berzama, cijena zlata raste. Razlog ovakve negativne korelacije je status zlata kao sigurnog utočišta. Naime, ako dođe do velikog pada cijena akcija, to često znači da je ekonomija u krizi, a u takvoj situaciji je mnogo sigurnije kapital držati u zlatu nego u bankama. Cijena ovog plemenitog metala je 1,4% viša nego početkom mjeseca i ima tendenciju daljeg rasta.

Kriptovalute

Dok je cijena altcoina kao što su Ripple i Ether porasla “samo” 20-ak odsto u posljedjnih nekoliko mjeseci, prva i najpoznatija kriptovaluta – Bitcoin, ne prestaje da ruši rekorde. Cijena Bitcoina je od sredine ljeta porasla nevjerovatnih 220%, a u trenutku pisanja, na platformama Admiral Marketsa, jedan BTC košta 8.000 USD. Budući da se trendovi na finansijskim tržištima mogu preko noći preokrenuti, pri ulaganju na bilo kojem tržištu možda je bolje pričekati korekciju kretanja cijene, te instrument kupiti/prodati po povoljnijoj cijeni od trenutne. Promjene trendova najčešće uzrokuju važne vijesti koje će se prije ili kasnije ponovo pojaviti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *