Američko ministarstvo pravosuđa blokira AT&T-jevo preuzimanje Time Warnera

Dodajte komentar

Američko ministarstvo pravosuđa podnijelo je tužbu kako bi spriječilo diva AT&T u preuzimanju medijske kompanije Time Warner, između ostalog vlasnika televizijskih kanala CNN i HBO.

Ministarstvo smatra da bi spajanje narušilo tržišnu utakmicu i dovelo do većih cijena za potrošače, dok je AT&T poručio da će se boriti protiv poteza, nazvavši ga radikalnim odstupanjem od prakse u zaštiti tržišnog takmičenja u SAD-u.

Izvršni direktor AT&T-a Randall Stephenson izjavio je u utorak da je akvizicija donedavno bila na dobrom putu da se realizuje, pritom izrazivši zabrinutost zbog mogućeg političkog uticaja.

Američki predsjednik Donald Trump prigovorio je tom sporazumu tokom svoje predizborne kampanije prošle godine, podstičući time kontroverze. Trump je veliki kritičar CNN-a, koji se nalazi u vlasništvu Time Warnera.

Stephenson je kazao da je bilo dosta nagađanja događa li se ovo sve zbog CNN-a. “I zbilja, ne znam. Niko ne bi trebalo da bude iznenađen ako se pitanja i nejasnoće nastave pojavljivati”, dodao je.

U tužbi ministarstvo pravosuđa tvrdi da bi akvizicija naštetila američkim potrošačima.

Pomoćnik državnog tužioca Makan Delrahim iz odsjeka ministarstva za zaštitu tržišnog takmičenja izjavio je da bi to značilo više mjesečne račune za televiziju te manje novih, inovativnih opcija koje potrošači uživaju.

Ministarstvo pravosuđa počelo je razmatrati sporazum nakon što je objavljen prošle godine, kada se procjenjivao na više od 85 milijardi dolara.

U tužbi ministarstvo navodi da bi spajanje AT&T-u dalo moć da prisili konkurentske televizijske kuće da plate ‘stotine miliona dolara više’ za sadržaj u vlasništvu Time Warnera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *