U 2018. se očekuju viši prinosi, cijene dionica, ali i snažniji euro

Dodajte komentar

Uslijed nastavka globalnog ekonomskog rasta te tek neznatno strože monetarne politike velikih centralnih banaka, glavni ekonomista italijanske banke UniCredit Eric Nielsen

predviđa dalji rast cijena rizične finansijske imovine, posebno dionica u eurozoni te rastućim tržištima.

U publikaciji “Outlook 2018” objavljenoj krajem prošle nedjelje analitičari UniCredita predviđaju solidne stope globalnog ekonomskog rasta, više prinose na obveznice te snažniji euro.

Još jedna u nizu 

Kako stoji u objavi, iduća bi godina sa stopom od približno 3,9 posto trebala biti još jedna u nizu obilježenih snažnim rastom globalne ekonomije. Gledano po regijama, privreda eurozone trebalo bi da poraste 2,3 posto. Uprkos umjerenom povećanju temeljne inflacije – komponente kretanja cijena određene ponudom i potražnjom – ciljana inflacija i dalje će tokom cijelog prognoziranog razdoblja 2018. do 2019. godine ostati ispod željenih dva posto godišnje koliko je postavila Evropska centralna banka (ECB), procjenjuju u italijanskom bankarskom divu.

Iz tog razloga otkup imovine – jedan od ključnih ECB-ovih monetarnih podsticaja – vjerovatno će se nastaviti do kraja iduće godine, a postojeći nivoi kamatnih stopa ostaće i dalje na snazi. Što se tiče SAD-a, u UniCreditu ocjenjuju da će tamošnji ekonomski rast dobiti kratkoročni podsticaj od planirane poreske reforme dok će Fed u 2018. vjerovatno tri puta povećati kamatne stope.

Između trendova 

U tom kontekstu UniCredit očekuje da će prinosi na 10-godišnju američku državnu obveznicu do kraja sljedeće godine dostići 2,75 posto. Trenutno prinos iznosi 2,35 posto. Prinos na njemački Bund sa sadašnjih 0,36 posto trebao bi dosegnuti 0,80 posto našavši se između rastućeg trenda iz SAD-a s jedne strane te nastavka ECB-ovih podsticaja, snažnog ekonomskog rasta u eurozoni i niske inflacije s druge strane. Što se tiče kursa dolara prema euru, italijanski analitičari predviđaju 1,25 dolara za euro.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *