Poslovanje Triglava u skladu sa godišnjim planom

Dodajte komentar

Triglav grupa je ovogodišnji devetomjesečni period završila sa ostvarenom dobiti prije oporezivanja u visini od 64,5 miliona eura. Uzmu li se u obzir predviđene prilike do kraja godine, u Zavarovalnici ocjenjuju da će da ostvare godišnji plan. Konsolidovana fakturisana bruto premija osiguranja iznosila je 777,1 milion eura, što je 8 % više nego u istom periodu lani, saopštili su iz grupacije.

Bruto iznosi šteta povećali su se za 5 % na visinu od 467,4 miliona eura kao posljedica povećanja osiguravajućeg portfolija i učestalosti štetnih događaja u odnosu na lani. Kombinovani koeficijent Triglav grupe ostaje povoljan (95,3 %) i na nivou je njegove prosječne ciljne vrijednosti za strateški period. Grupa je u zahtjevnim prilikama na tržištima kapitala uspješno upravljala finansijskim investicijama u vrijednosti od 3,1 milijarde eura i to sve u skladu sa svojom relativno konzervativnom investicionom politikom. Grupa Lovćen, koja je dio Grupe Triglav, sa najvećim tržišnim učešćem je i dalje ostala vodeće osiguranje u Crnoj Gori. U poređenju sa jednakim periodom lani Grupa Lovćen je ostvarila rast bruto fakturisane premije od 3 %.

 Profitabilno poslovanja

Triglav grupa je devet mjeseci 2017. godine završila sa ostvarenom dobiti prije oporezivanja u visini od 64,5 miliona eura (lani 67,5 miliona eura) te sa neto dobiti u visini od 52,3 miliona eura (lani 53,6 miliona eura).

Rast premija na svim tržištima i u sva tri segmenta osiguranja

S obzirom na isti period lani Triglav grupa je ostvarila rast premija od 8 % (777,1 milion eura). Rast premije ostvaren je u sva tri segmenta osiguravajuće djelatnosti. Premija osiguranja imovine povećala se za 8 %, kod životnih osiguranja za 3 % te zdravstvenih osiguranja za 14 %.

“Grupa je na svim svojim tržištima ostvarila rast premija i to na slovenačkom tržištu taj je rast u prosjeku iznosio 7 %, a na tržištima izvan Slovenije 11 %. U 2017. godini situacija na tržištima osiguranja postepeno se poboljšava, ali ostaje agresivna cjenovna konkurencija”, naveli su iz Triglava.

Povećani štetni događaji, povoljan kombinovani koeficijent

Triglav grupa je fakturisala 5 % viši bruto iznos šteta (467,4 miliona eura). Više štetnih događaja posljedica je povećanog osiguravajućeg portfolija i veće učestalosti šteta, ali i masovnih štetnih događaja. Njih je u 2017. godini bilo više nego lani. Njihova ukupna vrijednost u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 25 miliona eura (lani je u čitavoj godini iznosila 19 miliona eura). Usprkos povećanju koeficijenta šteta kombinovani koeficijent Grupe ostaje povoljan te je iznosio 95,3 % (lani 95,0%), što je na nivou njegove prosječne ciljne vrijednosti za strateški period.

Prinosi finansijskih investicija

Grupa je krajem septembra 2017. raspolagala s 3,1 milijardom eura finansijskih investicija. U situaciji kad su niske kamatne stope, zbog kojih su u poređenju sa prošlom godinom realizovani niži prihodi od kamata, investicijama se uspješno upravljalo. Gledano kroz vrijednost, prinosi od finansijskih investicija ostali su na lanjskom nivou i to prvenstveno zbog više dobiti od prodaje finansijskih investicija .

Potvrđeni kreditni rejtingi “A”

Baš kao i lani i u 2017. godini obje kreditne agencije, S&P Global Rating i A.M.Best, dale su Triglav grupi iste visoke kreditne rejtinge »A«, sa stabilnom srednjoročnom prognozom.

“Agencije su kod toga naglasile konstantnu profitabilnost poslovanja posljednjih godina, vodeći položaj na tržištu, finansijsku stabilnost Grupe, dobru zaštitu kroz reosiguranja i odgovarajuće upravljanje rizicima”, navode iz kompanije.

Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je rekao: “Naše poslovanje je u devet mjeseci ove godine bilo profitabilno i bezbjedno, Grupa je finansijski stabilna, što potvrđuju i visoki kreditni rejtinzi. Na tržištima kapitala ostaju zahtjevne prilike, a uz sve to ove godine imamo povećani broj masovnih štetnih događanja. Uzimajući u obzir predviđene prilike za odvijanje poslovanja do kraja godine, ocjenjujemo da ćemo realizovati naš godišnji plan. U 2017. nastavljamo ili počinjemo sprovoditi aktivnosti u pravcu smjernica naše strategije za period 2017-2020. U središtu naše aktivnosti su klijenti te s obzirom na njihove potrebe i posebnosti na pojedinačnim tržištima prilagođavamo i razvijamo svoju ponudu i prodajne kanale. Na svojim tržištima investiramo u dijelove osiguravajuće djelatnosti na kojima očekujemo najveći stepen rasta. Tako smo ove godine ušli na tržište dobrovoljnog penzijskog osiguranja u Bosni i Hercegovini, te na makedonsko tržište životnih osiguranja. Ubjeđen sam da su predanost i energija tima Triglav grupe garancija da ćemo uspješno da ostvarimo ciljeve koje smo sebi postavili”.

Triglav grupa na crnogorskom tržištu

Rezultati poslovanja Lovćen Grupe koju čine Lovćen osiguranje, Lovćen Auto i Lovćen životna osiguranja u prvih devet mjeseci 2017. godine, govore da je Grupa ostvarila rast bruto fakturisane premije od 3 % u odnosu na isti period prethodne godine. Bruto fakturisana premija neživotnih osiguranja ostvarila je rast od 2 posto u odnosu na uporedni period prošle godine. U dijelu životnih osiguranja takođe je ostvaren rast od 17 posto, a rast premije ostvaren je i u dijelu neobaveznih osiguranja od čega izdvajamo kasko osiguranje motornih vozila gdje je zabilježen rast od 13 posto i rast prodaja osiguranja auto asistencije.

Dobri prodajni rezultati odrazili su se i na tržišni udio, pa je Lovćen osiguranje tradicionalno prvo na ovom tržištu.

“Zadovoljstvo nam je što uspijevamo stabilno poslovati na ovom veoma zahtjevnom i konkurentnom tržištu”, rekao je Matjaž Božič, Izvršni direktor Lovćen osiguranja AD, i dodao: “Ovo potvrđuje i jako pozitivan odziv naših osiguranika na našu akciju, koju smo na tržištu plasirali pod nazivom “Vrijednosni bon uz automobilska osiguranja”, a koja će, usled upravo odličnog odziva osiguranika, biti produžena do kraja godine”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *