Naslovne strane dnevnih novina za 20. novembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Zakon o kocki odložen za mart

Ministarstvo finansija pripremiće novi zakon o igrama na sreću do marta naredne godine, saznaju Vijesti. Novi zakon, kojim bi se uveo red u ovoj oblasti, najavljuje se već deceniju a ovogodišnjim programom Vlade bilo je predviđeno njegovo donošenje do kraja septembra.

Bez odgovora o sudbini Ulcinjske

Iako se proteklih dana očekivao mogući dogovor malih akcionara Ulcinjske rivijere sa predstavnicima Vlade, u Privrednom sudu je u petak, ipak, počelo suđenje povodom tužbe manjinskih akcionara HTP Ulcinjska rivijera za poništenje odluke o davanju u dugoročni zakup dijela imovine tog preduzeća, usvojenoj na skupštini akcionara 27. aprila ove godine.

Radović ćeli sve akcije Trenda za po 10 centi

Kompanija Zetagradnja biznismena Blagote Radovića, koju zastupa izvršni direktor Željko Vučeković, objavila je prospekt za preuzimanje svih akcija Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Trend po cijeni od 10 centi, po dionici, a ponuda važi 15 dana.

Dnevne novine

GODINA EKONOMSKIH ISKORAKA

Ostvareni ekonomski rast po najvećoj stopi u regionu i među najvišim u Evropi, povećanje poreskih prihoda i stranih direktnih investicija, mogu se svrstati u najznačajnija dostignuća 41. Vlade Crne Gore u prvoj godini rada, koja se navršava krajem mjeseca.

 

Za energetsku efikasnost namijenjeno 11 miliona?

Ministarstvo ekonomije će tokom 2018. godine izdvojiti oko 11 miliona eura za realizaciju druge faze mjera energetske efikasnosti. Program energetske efikasnosti predviđa uspostavljanje sistema za energetski monitoring potrošnje u javnim zgradama, evidenciju potrošnje energije javnih objekata, kao i njihovu kategorizaciju.

Promocija ponude za zimu i praznike

Nacionalna turistička organizacija (NTO), u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama, turističkom privredom i ambasadom Crne Gore u Srbiji juče je u beogradskom tržnom centru Delta City predstavila ponudu za novogodišnje praznike i zimsku sezonu.

Dan

Zbog profita, bez posla ostalo 230 radnika

Nakon što je iz Elektroprivrede (EPCG) saopšteno da u pljevaljskoj Termoelektrani (TE) radi svega 171 radnik, iz Mreže nevladinih organizacija sjevera poručili su da su Pljevlja isključivo zona odakle se izvlači sve moguće bogatstvo, a da mu se ništa na vraća. Iz NVO sjevera ističu da je početkom ovog vijeka u Termoelektrani radilo blizu 400 radnika, ali da je potom uslijedilo smanjenje broja zaposlenih, tako da je sada broj radnika sveden na 171.

Novi pad kamatnih stopa

Prema podacima Centralne banke (CBCG) prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u avgustu je pala 0,03 procentna poena i iznosila je sedam odsto.

Od kamata mogli platiti pola autoputa

Vlada će u narednoj godini na kamate potrošiti 85,5 miliona eura, a od 2013. godine do danas je po osnovu kamata platila oko 400 miliona eura. Od 2013. godine i počinju da se plaćaju ogromne svote po osnovu kamata, koje iznose desetine miliona eura. Podaci Ministarstva finansija pokazuju da se 2011. i 2012. godine za kamate godišnje plaćalo malo preko sedam miliona eura, dok je 2013. godine za kamate plaćeno 67,9 miliona eura.

Pobjeda

Iz svijeta nam stižu potvrde da smo na dobrom putu

Ovo je godina mini buma crnogorske ekonomije i ukazuje da će realni rast BDP-a na kraju iznositi četiri odsto. Potvrde da smo na pravom putu ovih dana stižu i od međunarodnih partnera Svjetske banke, MMF-a i Evropske komisije. Da bismo obezbijedili kontinuitet rasta i amortizovali rizike intenzivno radimo na promjeni strukture ekonomije, kako bi se smanjila uvozna zavisnost i podstakao
izvoz, zadržaćemo konkurentne poreske stope… kazala je u intervjuu Pobjedi Iva Vuković, generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija

Najviše izvozimo aluminijum, boksite i struju

U prvih devet mjeseci ove godine Crna Goraje, prema preliminarnim podacima Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni, izvezla robu vrijednu 272,7 miliona eura, što je 17,8 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Crna Gora najviše izvozi aluminijum, boksite i električnu energiju, a ovogodišnjem rastu izvoza najviše je doprinio rast izvoza mineralne rude, odnosno prvenstveno boksita za 23,1 milion eura.

Za sistem racionalne potrošnje energije ulažu 11 miliona eura

Ministarstvo ekonomije će za realizaciju druge faze “Programa energetske efikasnosti u j avnim zgradama” i “Energetska efikasnost u Crnoj Gori MEEP2 tokom 2018. godine izdvojiti oko 11 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *