Istraživanje: marketing kanali malih i srednjih preduzeća

Dodajte komentar

Za razliku tržišta regiona gdje je situacija i dalje prilično nepovoljna što se tiče web sajtova i digitalnih marketing kanala, najnovije istraživanje agencije Drip u SAD pokazuje da su web sajtovi i društvene mreže kanali marketinga koje manje firme najviše koriste.

U istraživanju je učestvovalo 1.003 vodećih menadžera i vlasnika malih i srednjih preduzeća u Sjedinjenim državama.

Ako bismo pokušali da definišemo osnovne i najčešće korišćene elemente web prisustva, to su u SAD web sajt firme i Facebook poslovna stranica – 71% ispitanika navodi da na Internetu posluje uz pomoć sajta i 68% uz pomoć društvenih mreža.

U odnosu na ranije istraživanje iz 2015. godine, procenat manjih firmi sa ovim osnovnim elementima web prisustva, skoro je identičan, ali zabrinjava i dalje veoma sporo uvođenje naprednijih resursa internet marketinga, kao što su digitalne marketing kampanje, prodajne stranice ili blogovi.

Najveći izazov sa kojim se suočavaju mala i srednja preduzeća je akvizicija kupaca, tj. kritični stadijum pretvaranja kontakata ili posetilaca web sajta u kupce, o čemu najviše razmišlja 37,1% ispitanika.

Značajan broj preduzeća takođe ima i problema sa drugim stadijumima ovog procesa, uključujući dostizanje web saobraćaja i zadržavanje kupaca.

Investicije u digitalni marketing

83,8% ispitanika izjavilo je da planira da koristi neki vid digitalnog marketinga u ovoj godini, ali kada je u pitanju marketing strategija na Internetu, većina vlasnika razmišlja pre o ‘troškovima’, nego o strategiji, taktici i povraćaju investicija.

Web sajt kao prodajni kanal

Iako je većina ispitanika svesna da je direktna prodaja osnovni cilj digitalnog marketinga, 28,7% ne planira da na svom sajtu omogući posetiocima online kupovinu, zakazivanje usluga ili naručivanje proizvoda.

Podaci pokazuju da je samo 19% vlasnika malih preduzeća veoma uspešno u konverziji online posjetilaca u kupce, ali ovaj podatak varira u odnosu na specifične taktike koje koriste različite firme – npr. 33,8% firmi koje se oglašavaju na Internetu navodi da je zadovoljno konverzijom u kupce, kao i 29,4% firmi koje imaju prodajne (landing) stranice.

Na kraju procesa, kada je u pitanju zadržavanje kupaca, dok 17,6% ispitanika ovo navodi kao najveći izazov, samo 10,1% priznaje da je ostanak kupaca top prioritet za njihov marketing na Internetu.

ROI – konačno najbitniji?

U odnosu na jedno istraživanje iz decembra 2015. godine kada je čak 48,5% ispitanika izjavilo da nisu sigurni u potpunosti da li njihovi marketing napori daju rezultate. U ovom istraživanju, podaci pokazuju da ROI (eng. return-of-investments) značajno raste kada se koriste strategije fokusiranja na generisanje prodajnih prilika.

Takođe, 21,2% ispitanika koji su uspješni u oblasti konverzije poslovnih prilika navode da imaju pozitivne marketing rezultate, dok kod 45,8% firmi koje se primarno fokusiraju za konverziju, imaju prihvatljiv ili odličan marketing ROI.

Izvor: Bizniscentar

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *