Odobreno 2,68 milijardi eura kredita

Dodajte komentar

Banke su na kraju avgusta odobrile kredite od ukupno 2,68 milijardi eura, što je rast od 1,8 odsto na mjesečnom nivou. U odnosu na avgust prošle godine odobreno je 7,7 odsto više kredita, a banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 75,6 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Ukupni depoziti su na kraju avgusta na mjesečnom nivou zabilježili rast od 2,7 odsto na 3,11 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 10,9 odsto.

Oročeni depoziti činili su 39,5 odsto ukupnih, a oni po viđenju 60 odsto, dok preostalih 0,5 odsto odnosilo se na sredstva na ezsgow računu.

Odnos između kredita i depozita u avgustu je bio niži u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,86 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti tri mjeseca do jedne godine, 48,9 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 38,5 odsto, u ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 49,2 odsto, a oni po viđenju 50,8 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju avgusta iznosili su oko 1,6 milijardi eura, 0,7 odsto više nego u julu, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 8,7 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *