Državni dug 2,49 milijardi eura

Dodajte komentar

U kupan državni dug na kraju septembra iznosio je 2,49 milijardi eura ili 59,26 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju najnoviji podaci Ministarstva finansija (MF).

“Spoljni dug je iznosio 2,058 milijardi, a unutrašnji 431,35 miliona, dok su depoziti iznosili 94,12 miliona”, piše u izvještaju o državnom dugu na 30. septembar koji je objavljen na sajtu MF-a.

U odnosu na kraj juna, državni dug je povećan za sedam miliona eura, a udio u BDP-u za 0,17 odsto.
“Tokom trećeg kvartala, Vlada se zadužila 76,9 miliona, za potrebe infrastrukturnih projekata, uključujući autoput, kao i finansiranje budžeta. Za finansiranje prioritetne dionice autoputa, od Smokovca do Mateševa, u toku tri kvartala, iz kredita sa kineskom Eksim bankom, angažovan je ukupan iznos od 72,5 miliona eura, od čega se 43,8 miliona odnosi na treći kvartal. U istom periodu, za navedeni projekat, iz budžeta je obezbijeđeno oko 11 miliona eura. Do kraja godine za projekat autoputa očekuje se povlačenje kreditnih sredstava u iznosu od oko 85,7 miliona eura”, piše u izvještaju.

Podaci pokazuju da su u prvom kvartalu za autoput angažovana sredstva u iznosu od 5,6 miliona eura, a u drugom 23,1 milion.

Od 1. jula do 30. septembra su zaključeni kreditni aranžmani sa Bankom intesa Beograd za potrebe finansiranja budžeta u iznosu od 30 miliona, te standardni ugovor o zajmu od pet miliona i ugovor o promotivnom zajmu od 30 miliona za potrebe projekta “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici sa Njemačkom bankom za razvoj (KfV). Ta sredstva, kako piše, biće proslijeđena Glavnom gradu u vidu kredita, dok će Glavni grad biti u obavezi otplate duga prema Vladi shodno uslovima naznačenim u ugovoru.

“U toku trećeg kvartala izvršena je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 119,2 miliona eura, od čega se 100,5 miliona odnosilo na otplatu duga rezidentima, a 18,7 miliona
nerezidentima. Otplata stare devizne štednje, u prethodna tri mjeseca, iznosila je 12,3 miliona eura”, piše u izvještaju resora na čijem čelu je Darko Radunović.

Vlada je po podacima od prije dvije sedmice do sada pozajmila oko 250 miliona eura. Po Zakonu o budžetu ima pravo da se zaduži do 455 miliona eura.

U narednoj godini Vlada je predvidjela pozajmicu od 296 miliona, ali se može zadužiti do iznosa od 400 miliona eura.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *