Vlada prodaje nekadašnju Titovu jahtu “Jadranka”

Vlada Crne Gore oglasila je jahtu “Jadranka” suvišnom za potrebe crnogorskih državnih tijela i ponudilo je na javno natjecanje za 80.000 eura.

Jahta “Jadranka” je za potrebe Josipa Broza Tita izgrađena 1977. u hrvatskom brodogradilištu u Kraljevici.

“Vlada je zadužila ministarstvo odbrane da, u skladu sa zakonom o državnoj imovini, a na temelju procjene sudskog vještaka, ovaj brod ponudi na prodaju putem javnog tendera po početnoj cijeni od 80 hiljada eura koliko iznosi procjena vještaka”, navodi se u saopštenju vladine kancelarije za odnose sa javnošću.

U slučaju neuspješne prodaje jahte “Jadranka” putem javnog tendera, kako se dodaje, ministarstvo odbrane je zaduženo da osnuje komisiju koja će odrediti vrste metalnih i drugih sirovina koje se mogu dobiti od broda i početne pojedinačne cijene metalnih i drugih sirovina, u skladu s cijenama na tržištu i brod ponuditi na prodaju kao dotrajalu – otpadnu jahtu.

Za održavanje i opremanje broda od 2006. godine utrošeno je oko 300.000,00 eura. Međutim, zbog starosti broda i neredovnog održavanja u periodu od 1992. godine do 2006. godine brod je doveden u veoma loše stanje, tako da i ova uložena sredstva nisu značajno popravila njegovo tehničko stanje. Analizom stanja elemenata uzdužne i poprečne gradnje broda i stanja tehničke ispravnosti uređaja na brodu, vještak je procijenio da bi neophodni remontni radovi za obezbjeđenje funkcionalane ispravnost broda i zahtjevanih standarda sigurnosti plovidbe iznosili 662.226,50 eura.

Check Also

Najveći dužnici kasne sa otplatom poreskog duga

Ukupan reprogramirani dug za 30 najvećih poreskih dužnika iznosi skoro 64 miliona eura, od čega …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *