Vlada prodaje nekadašnju Titovu jahtu “Jadranka”

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore oglasila je jahtu “Jadranka” suvišnom za potrebe crnogorskih državnih tijela i ponudilo je na javno natjecanje za 80.000 eura.

Jahta “Jadranka” je za potrebe Josipa Broza Tita izgrađena 1977. u hrvatskom brodogradilištu u Kraljevici.

“Vlada je zadužila ministarstvo odbrane da, u skladu sa zakonom o državnoj imovini, a na temelju procjene sudskog vještaka, ovaj brod ponudi na prodaju putem javnog tendera po početnoj cijeni od 80 hiljada eura koliko iznosi procjena vještaka”, navodi se u saopštenju vladine kancelarije za odnose sa javnošću.

U slučaju neuspješne prodaje jahte “Jadranka” putem javnog tendera, kako se dodaje, ministarstvo odbrane je zaduženo da osnuje komisiju koja će odrediti vrste metalnih i drugih sirovina koje se mogu dobiti od broda i početne pojedinačne cijene metalnih i drugih sirovina, u skladu s cijenama na tržištu i brod ponuditi na prodaju kao dotrajalu – otpadnu jahtu.

Za održavanje i opremanje broda od 2006. godine utrošeno je oko 300.000,00 eura. Međutim, zbog starosti broda i neredovnog održavanja u periodu od 1992. godine do 2006. godine brod je doveden u veoma loše stanje, tako da i ova uložena sredstva nisu značajno popravila njegovo tehničko stanje. Analizom stanja elemenata uzdužne i poprečne gradnje broda i stanja tehničke ispravnosti uređaja na brodu, vještak je procijenio da bi neophodni remontni radovi za obezbjeđenje funkcionalane ispravnost broda i zahtjevanih standarda sigurnosti plovidbe iznosili 662.226,50 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *