Sedam ideja za niskorizični biznis, koji možete započeti već sjutra

Dodajte komentar

Polovina ukupnog broja malih preduzeća ne uspijeva da opstane tokom prve četiri godine. Međutim, postoji nekoliko stvari kojima možete smanjiti rizik i prevariti ovu negativnu statistiku.

Lista savjeta počinje sa vrstom posla koji izaberete: neki biznisi su rizičniji, zahtijevaju više novca i posla i, samim tim, nose veliki rizik da ćete više izgubiti nego što biste mogli da dobijete. Ako želite da osigurate budućnost potencijalnog posla, razmislite o pokretanju jednog od ovih sedam biznisa, koji nose značajno manji rizik.

Konsalting

Kada pokušavate da razmišljate o dobroj poslovnoj ideji, počnite sa onim što već znate. Možete preuzeti vještine koje već posjedujete i koristiti ih kako biste savjetovali klijente. Pored toga, vjerovatno već imate kontakte u određenom poslu, koji bi mogli biti vaši potencijalni klijenti. Počnite odatle.

“Kada dolazite s poslovnim idejama, ućutkajte kritičara u sebi, koji vam govori da ne možete nekog da naučite nešto jer niste najveći stručnjak na svijetu, kada je određena oblast u pitanju na ovu temu“, finansijski savetnik Ramit Seti.

Bez obzira da li se fokusirate na web dizajn, marketing, prodaju ili IT, savjetovanje je jednostavna poslovna opcija, jer možete da pokrenete posao iz sopstvenog doma, bez troškova startovanja. Pored toga, ovakvu vrstu posla možete započeti ’sa strane’, pored redovnog posla sa punim radnim vremenom.

Tutorstvo

Tutorstvo je još jedan način da koristite vještine koje već imate da biste pomogli drugim da postignu svoje ciljeve.

Lako možete početi sa radom iz svog doma; možete oglašavati i prodavati svoje mentorske usluge preko weba ili specijalizovanog sajta (Tutor.com), kako biste proširili riječ o sebi.

Virtuelni asistent

Poslovne ideje sa najnižim rizikom su one koje možete početi od kuće. Prema SmallBizTrends-u, 69 posto američkih preduzetnika počinje svoje poslovanje kod kuće. Na taj način možete uštedjeti novac i postepeno razvijati svoj posao bez brige o kapitalu koji ste investirali.

Kao virtuelni pomoćnik, možete budućim klijentima ponuditi osnovne usluge kao što su sastavljanje izvještaja, kreiranje i izvršavanje plana. Sve što vam treba za početak jesu telefon, računar i internet veza. Kao i kod tutorstva, na kraju možete angažovati više zaposlenih kako biste razvili svoj posao i preuzeli veći obim posla.

“Starting small doesn’t mean thinking small” – motivaciona govornica Marie Forleo.

Direktna prodaja

Direktne kompanije za prodaju kao što su Tuppervare, Avon i Mari Kai zapošljavaju predstavnike prodaje da predstavljaju, oglašavaju i prodaju njihove proizvode.

Kao predstavnik prodaje, imate potencijal da zaradite onoliko novca koliko truda uložite. Ova vrsta posla nudi fleksibilnost i iziskuje minimalan trošak za početak.

Drop-shipping

Razmislite o započinjanju posla sa isporukama u kom ćete voditi e-prodavnicu a razvoj proizvoda možete prepustiti trećoj strani.

Sa uslugom kao što je Oberlo, započinjanje posla dostave je jednostavno. Ne morate da brinete o snabdijevanju kupaca vašim proizvodima.  Sve što treba da radite je da se usredsredite na širenje glasa o vašim proizvodima svojim kupcima.

Servisni poslovi

Preduzeća sa najboljim šansama za uspjeh imaju tendenciju da se bave uslugama zasnovanim na uslugama, a ne poslovnim proizvodima. Sa uslugom zasnovanom na uslugama, vaš fokus je uglavnom lokalni umjesto nacionalnog, što znači da ćete imati manju konkurenciju.

Bez obzira za koju da se ij, najbolje bi bilo da uradite što više istraživanja kako biste razumjeli tržište.

“Kada započinjate posao, prvenstveno morate postati stručnjak za industriju, proizvode i usluge” – Susan Vard

Njega starih lica

Na svom blogu, Seth Godin je napisao: “Ne treba da tražite kupce za svoje proizvode, već proizvode za svoje kupce.”

Stare osobe su najbolje targetirana publika. Ova vrsta usluge predstavlja veliku poslovnu priliku kako za mlade, tako i za ljude u srednjem dobu. Kada znate potrebe svojih klijenata, moći ćete da im pružite uslugu koju žele. A starim ljudima su potrebne jednostavne stvari. Zašto ne iskoristiti takvu priliku?

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *