Musk priredio spektakl, predstavio ‘najbrži serijski auto u istoriji’ i električni kamion (video)

Dodajte komentar

Tehnološka kompanija Tesla Inc u četvrtak je pripremila spektakl predstavivši novi kamion na električni pogon, te sportski automobil Roadster vrijedan 200 hiljada dolara za koji je izvršni direktor Elon Musk rekao da će biti najbrži serijski proizvedeni automobil u istoriji.

Ovo je iznenađenje raspametilo publiku prisutnu na prezentaciji, ali je izazvalo i negodovanje nekih analitičara koji su nezadovoljni raznovrsnošću novih projekata koje ta kompanija pokreće dok istovremeno ne uspijeva u dovoljnim količinama da proizvodi svoj Model 3, automobil za široku proizvodnju po pristupačnoj cijeni koji se smatra ključnim za finansijski održivo poslovanje kompanije.

Pri kraju prezentacije Tesle Semija, kamiona koji bi trebalo da uvede revoluciju u špedicijski promet, iz njegove je prikolice iznenada izašao crveni Roadster. Taj sportski automobil s uklonjivim staklenim krovom nova je verzija prvog vozila koji je Tesla proizveo. Ima četiri sjedišta, a na jednom punjenju baterije moći će da pređe oko 1000 kilometara, što je novi rekord za električna vozila, kazao je Musk.

https://youtu.be/zn-2EakaJYU

Od 0 do 100 kilometara na sat stići će za 1,99 sekundi, a maksimalna brzina će mu biti preko 400 kilometara na sat, čime će postati i najbrži električni automobil u serijskoj proizvodnji.

– Moći ćete da putujete od Los Angelesa do San Franciska i nazad, brzinom autoputa, bez punjenja. Poanta toga je zadati žestok udarac vozilima na fosilna goriva, rekao je Musk, dodavši kako će nakon toga vožnja automobila na unutrašnje izgaranje podsjećati na upravljanje parnom mašinom.

Prvih hiljadu automobila koštaće 250 hiljada, a kasniji modeli će se moći kupiti za 200 hiljada dolara.

Musk nije otkrio cijenu za Semi, niti kako i gdje će se ta dva nova modela proizvoditi, no najavio je da će se kamion početi proizvoditi 2019., a da će Roadster na cestama biti godinu kasnije.

Pogledajte kako izgleda električni kamion:

https://youtu.be/nONx_dgr55I

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *