Evropska komisija na oprezu zbog mogućeg povećanja uvoza ruskog prirodnog gasa u Evropu

Dodajte komentar

Evropska unija i lideri nekoliko evropskih zemalja izražavaju nezadovoljstvo i nepovjerenje u vezi sa planiranom izgradnjom dva nova ruska gasovoda za isporuku prirodnog gasa Njemačkoj.

Evropska unija uvozi oko 66 odsto prirodnog gasa, dok 40 odsto uvoza dolazi iz Rusije. Evropski lideri su izrazili zabrinutost da Evropa postaje ekonomski i politički ranjiva prema Rusiji zbog svoje upotrebe ruskog prirodnog gasa, dok su švedski i poljski zvaničnici posebno zabrinuti zbog porasta ruske dominacije u oblasti snabdijevanja prirodnim gasom.

Istorijski gledano, ruski prirodni gas je stigao u Evropu preko Ukrajine i Bjelorusije. Međutim, 2011. godine je Rusija u Baltičkom moru završila izgradnju gasovoda „Sjeverni tok“, koji prelazi teritorijalne i okeanske zone Finske, Švedske i Danske na putu ka Njemačkoj. Novi planirani gasovod, poznat pod nazivom “Sjeverni tok 2” proširiće prvobitni gasovod “Sjeverni tok”, kako bi još više prirodnog gasa iz Rusije došlo u Evropu.

Njemački lideri tvrde da je predloženi gasovod dobra stvar, jer Njemačka i Evropa imaju potrebu za većom količinom prirodnog gasa. Međutim, Evropska komisija je zaključila da su postojeći cjevovodi dovoljni za isporuku ruskog prirodnog gasa u Evropu. Pored toga, ukrajinski lideri su izrazili strah da će Rusija iskoristiti predložene gasovode kako bi nanijela ekonomsku i političku štetu Ukrajini. Naime, Ukrajina je, kao tranzitna zemlja za ruski gas, mogla da ima uticaj na rusku ekonomiju, dok god je ruski izvoz prirodnog gasa morao da putuje kroz Ukrajinu.

Izvoz američkog prirodnog gasa predstavlja potencijalno rješenje dileme u oblasti snabdijevanja gasom u Evropi. Naime, tokom protekle decenije, napredak u hidrauličnom lomljenju i tehnologijama za usmjeravanje bušenja omogućili su američkim proizvođačima energije da pristupe ogromnim izvorima prirodnog gasa po veoma niskoj cijeni, koji se sada prodaje po cijeni gotovo dvostruko jeftinijoj od cijene ruskog prirodnog gasa.

Međutim, političke prepreke su stvorile usko grlo za izvoz američkog prirodnog gasa. Američki političari ljevice, koji predstavljaju vlast na lokalnom, državnom i federalnom nivou, blokirali su izgradnju izvoznih terminala, koji bi omogućili američkim proizvođačima energije da šalju prirodni gas u inostranstvo. Međutim, postoje šanse da se ta situacija promijeni. Primjera radi, Poljska je primila prvu isporuku prirodnog gasa iz Sjedinjenih Država ranije ove godine, a poljski lideri planiraju potpisivanje ugovora o uvozu američkog prirodnog gasa, čemu su se pridružile i druge države Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *