Dobit Ljubljanskog petrola 60,3 miliona eura

Dodajte komentar

Ljubljanski Petrol u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario 3,3 milijarde eura prihoda, 23 posto više nego u istom razdoblju lani te čistu dobit od 60,3 miliona eura što je povećanje od pet posto, objavila je u petak po prihodu najveća slovenačka kompanija.

Petrolova EBITDA na nivou grupe iznosila je 122,5 miliona eura i povećana je prema lani za 11 posto.

Iz osnovne djelatnosti, prodaje naftnih derivata, Petrol je ostvario 63 posto dobiti, 20 posto prodajom komercijalne robe u trgovinama na svojim benzinskim stanicama, a ostalo uglavnom prodajom drugih energenata kao što su plin i električna energija.

Prihodi i profit najviše su porasli u slovenačkom matičnom dijelu kompanije, iako su rasli i u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu.

Ukupni prihod Petrola Slovenija iznosio je u prvih devet mjeseci 2,75 milijardi eura te tako porastao za 25,1 posto u odnosu na lani, dok je čista dobit povećana za 27,1 posto i iznosila je 49,2 miliona eura.

S 492 benzinska servisa od kojih je u Sloveniji 316, Petrol je prisutan i na energetskim tržištima u okruženju, najviše u Hrvatskoj gdje ima 106 benzinskih servisa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *