Skotska vlada pobijedila viski-lobi

Dodajte komentar

Vrhovni sud Škotske je presudio da škotska vlada ima pravo da utvrdi minimalnu cijenu alkohola kao „odgovarajuće sredstvo za postizanje legitimnog cilja“.

Sudski spor je protiv ovakve mjere inicirala Škotska viski asocijacija (SWA). Spor je trajao pet godina. Viski lobi je argumentovao, da bi davanje ovakvih ovlašćenja vladi, bilo protivno slobodi tržišta i konkurencije.

U Škotskoj je, kako prenosi njemački list Velt, prošle godine od pretjeranog konzumiranja alkohola umrlo 1265 ljudi, sto je za 10% više nego u godini koja joj je prethodila. Tokom 80-tih godina taj je broj iznosio 600 godišnje.

Zato je vlada Škotske odlučila da uvede minimalnu cijenu od 50 penija po jedinici alkohola.

To znači da bi flaša od 0,7l viskija koštala najmanje 14 funti (15,60 eura), a flaša od 0,75l vina od 12,6% alkohola 4,69 funti( 5,20 eura).

Skotska vlada računa da će ova mjera smanjivati smrtnost od alkohola za 120 godišnje.

Ovim povodom su se nedostataka svog zakonodavstva sjetili i Njemci. Naime, njihovim Zakonom o zaštiti omladine zabranjeno je isporučivati maljoletnicima na kućnu adresu cigarete i filmove neprikladne njihovim godinama, ali ista zabrana nije izričito obuhvatila i alkohol. Tako da maloljetnici ne mogu dobiti alkohol u restoranu ili u prodavnici, ali ga mogu naručiti na kućnu adresu. Tako se sad smatra da je ovaj „zakonski vic“ izdejstvovao lobi proizvođaca alkohola.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *