SAD zacementirao status vodećeg proizvođača nafte i gasa u svijetu

Dodajte komentar

Međunarodna energetska tržišta na pragu su velikog preokreta s obzirom da je SAD zacementirao status najvećeg svjetskog proizvođača nafte i gasa a Kina mu preotela poziciju najvećeg potrošača nafte, ocijenila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U sklopu godišnjih prognoza za energetsko tržište, objavljenih u utorak, u IEA-i procjenjuju da će globalna potražnja za energijom u 2040. godini biti 30 posto veća no što je danas, uz podršku veće potrošnje u Indiji.

IStovremeno će sve značajniju ulogu igrati i energija dobivena iz obnovljivih izvora, konstatuje dalje IEA, čije glavne naglaske prenosi BBC.

U izvještaju ističu da Sjedinjene Države, koje su se nekog snažno oslanjale na uvoz, postaju “neosporni globalni lider na području nafte i gasa”.

Procjenjuju tako da će samo SAD do 2025. biti zaslužan za četiri petine ukupnog povećanja globalne ponude nafte, uslijed povećane proizvodnje nafte iz škriljca.

To će kočiti rast cijena i pomoći njenoj ekonomiji da negdje između 2025. i 2030. postanu i neto izvoznici nafte. U segmentu plina tu su poziciju već osvojili.

Takav uspon SAD-a “predstavlja najveću promjenu dinamike na međunarodnim tržištima”, kazao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *