Reklama dana: Kako je izgledao let avionom prije 60 godina (video)

Dodajte komentar

Promotivni video-snimak iz pedesetih godina prikazuje zlatnu eru avijacije i razliku između letjenja tada i danas. Recimo, da je prije 60 godina bilo prilično komfornije letjeti avionom.

Reklama američke avio-kompanije Pan American World Airways iz 1958. godine, nedavno je puštena u javnost kako bi pokazala da su komercijalni letovi prije 60 godina bili i te kako luksuzniji nego danas.

Obimni obroci, daleko šira i komfornija sjedišta, dosta prostora za šetnju, društvene igre i kupatila sa velikim ogledalima bili su sasvim normalna pojava u nekadašnjim avionima. Narator kaže da na letovima njihove avio-kompanije „nećete osjetiti da se avion pomjera“ iako ide brzinom od 650 milja na čas.

Avio-kompanija Pan Am osnovana je 1927. godine od strane vodećih ljudi u civilnoj avijaciji SAD-a – Hendrija Arnolda, Karla Spaca i Džona Džueta i praktično je uživala monopol u komercijalnoj avijaciji sve do izbijanja Drugog svjetskog rata.

Brza evolucija avio-saobraćaja tokom Drugog svjetskog rata značila je potrebu da se uvede više linija koje će povezivati Evropu sa SAD. Avio-kompanije su kupovale vojne avione koji više nisu bili potrebni vojsci, a tokom pedesetih kvalitet i brzina avio-prevoza se naglo pobošljala.

Do kraja pedesetih i početkom šezdesetih Pam Am se smatrao jednom od najfinijih avio-kompanija, a cijene su bile prilično visoke, pa su se tada smatrali luksuznom avio-kompanijom.

“Od Njujorka do Londona za isto vrijeme koliko traje duplo zaglavlje u bejzbolu. Za samo šest i po magičnih sati. Brzo i udobno tako da ni nemate osjećaj da uopšte putujete“, navodi se u snimku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *