Naslovne strane dnevnih novina za 16. novembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Od većeg PDV-a uzeće 93 miliona

Vada očekuje da će od poreza i doprinosa u narednoj godini prihodovati 1,6 milijardi eura ili 160 miliona više nego što je bio plan za ovu godinu. Upravo za taj iznos smanjeno je zaduživanja države u narednoj godini u odnosu na ovu, navodi se u predlogu budžeta za 2018. godinu kojeg je Vlada juče predala Skupštini. Najveći dio od tih 160 miliona eura novih prihoda, odnosi se na veću naplatu poreza na dodatu vrijednost (PDV) za 93 miliona eura jer će stopa PDV-a od januara biti povećana sa 19 na 21 euro.

Golubović novi predsjednik?

Vlasnik podgoričke kompanije Veletex Vlastimir Golubović trebalo bi da zamijeni Velimira Mijuškovića na poziciji predsjednika Privredne komore Crne Gore (PKCG), saznaju “Vijesti iz izvora u privrednom sektoru.

Oleg i Miodrag nisu stručni za briket

OMP Engineering žele da izađu iz posla u fabrici za proizvodnju briketa Plantomp zbog promašaja u samoj tehnologiji i opremi” koju su uvezli, kazala je izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš svjedočeći juče u u Privrednom sudu u sporu po tužbi OMP-a koja traži od Plantaža oštetu od šest miliona eura zbog propalog posla.

Dnevne novine

Redovni sastanci dali rezultate

Praksa redovnih koordinacija, koja je uvedena na početku mandata aktuelne Vlade, dala dobre rezultate koji se ogledaju u povećanju naplate prihoda i većoj fiskalnoj discipline, ocijenio je premijer Duško Marković na sastanku sa rukovodiocima organa inspekcije.

OBJAVILI BROŠURU ZA OVU GODINU

Montenegroberza je objavila ovogodišnju brošuru pod nazivom Berzansko tržište Montenegroberze crnogorsko tržište odabranih. “Cilj izrade brošure je još jedan pokušaj da se afirmiše tržište kapitala u cjelini i da se na jednom mjestu prikažu najkvalitenije kompanije koje se nalaze na berzanskom tržištu”, navodi se u saopštenju.

Dobri izgledi za 2018. uz sprovođenje mjera štednje

Ova godina je bila uspješna za Vladu i crnogorsku fiskalnu politiku, a postoje sve pretpostavke da i naredna bude takva, ocijenjeno je na jučerašnjem sastanku premijera Duška Markovića i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dan

Odustali od uklanjanja terminala

Vlada neće uklanjati terminale za klađenje iz kafića dok se ne usvoji novi zakon o igrama na sreću kojim bi se definisala ta oblast, saznaje ,Dan. Ministar finansija Darko Radunović je prije mjesec najavio da će ukloniti terminale iz ugostiteljskih objekata i na taj način sprovesti odluku Ustavnog suda iz februara.

Platili 300 miliona poreza

Veliki poreski obveznici su za deset mjeseci platili oko 300 miliona eura poreskih prihoda, najvećim dijelom po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih i poreza na dodatu vrijednost (PDV), saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Vlada planira dodatno zaduženje od 104 miliona

Iako su se prethodnih dana članovi Vlade hvalili kako će se iduće godine zadužiti 296 miliona, odnosno 158 miliona manje nego ove godine, predlogom Zakona o budžetu, koji je juče dostavljen Skupštini, predviđeno je da se Vlada može zadužiti do iznosa od 400 miliona eura. To je 104 miliona više nego što su naveli iz Vlade u utorak prilikom predstavljanja budžeta za 2018. godinu.

Pobjeda

Male firme ne mogu na tender

Komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki nikome ne može garantovati pravnu zaštitu u javnim nabavkama dok se ne kompletira, odnosno ne dobije još dva člana koja čeka mjesecima, izjavio je član komisije Tomo Miljić.

Za auto-put tri četvrtine državnih investicija

Kapitalni budžet za narednu godinu predloženje na 287,67 miliona eura, od čega 210 miliona za auto-put. Za projekte koji se finansiraju preko Direkcije za saobraćaj predloženo je 35,2 i Direkcije javnih radova 42,5 miliona eura.

 

Od kursnih razlika profitirali 3,6 miliona

Pozitivan rezultat poslovanja Barske plovidbe u prvih devet mjeseci ove godine od 3,6 miliona eura proistekao je prije svega iz bilansiranja pozitivnih kursnih razlika, ocijenioje izvršni direktor barske kompanije Milo Paunović. -Finansijski rezultat, kao razlika finansijskih prihoda i rashoda, nastao je obračunom kursnih razlika na kredit od Eksim banke u iznosu od 46,4 miliona dolara, kao i knjiženjem kamate po ovom kreditu – rekao je Paunović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *