Koliko vremena je potrebno stranici da se rangira u TOP 10 na Google pretraživaču?

Dodajte komentar

Search Engine Optimization ili SEO je jedna od najisplativijih dugoročnih strategija rasta bilo kog biznisa koji je prisutan online. Jedno od najčešćih pitanja kada se priča o SEO optimizaciji je Kada mogu da očekujem konkretne rezultate?

Najčešći odgovor na ovo pitanje je – Zavisi. I da, to uglavnom i jeste najtačniji odgovor, jer zaista mnogo faktora utiče na to koliko vremena će biti potrebno da dostignete prvu stranicu na Google pretraživaču.

Ahrefs, jedan od najboljih alata za SEO, je napravio studiju slučaja na ovu temu i pokušao da odgovori na ovo pitanje što je tačnije moguće: Koliko vremena je potrebno za dostizanje prve stranice na Google pretraživaču?

Koliko su stare najbolje rangirane stranice?

Za početak, ono što je u studiji urađeno je da su identifikovali koliko su stare najbolje rangirane stranice za različite ključne riječi.

Uzeli su slučajan uzorak od dva miliona ključnih riječi i pogledali koliko su stare stranice koje se nalaze u Top 10 rezultata za svaku od ključnih riječi. Na slici ispod je vizuelno predstavljena važnost starosti stranice:

Kao što možemo da vidimo iz priloženog grafa, svaki od Top 10 rezultata je star minimum dvije godine, a oni koji se nalaze na prvom mjestu su stariji od tri godine.

Samo 22% stranica koji se nalaze u Top 10 rezultata za izabrane ključne riječi su stare godinu dana.

Sljedeća stvar koju su uradili, pogledali su koliko se stranica od pomenutih 22% koje su stare godinu dana i nalaze se u Top 10 rezultata pretrage, nalazi na prvom mjestu.

Kao što može da se vidi iz prikazanih grafova iznad, očigledno je da što je stranica starija ima veće šanse da se nađe na boljoj poziciji prilikom pretrage na Google-u.

Koliko vremena treba stranici da se rangira na Google pretraživaču?

Nakon što su nasumično izabrali dva miliona ključnih riječi, Ahref je zatim nasumično izabrao dva miliona stranica koje su stare godinu dana.

Zatim su istorijski pratili trend rangiranja svake od stranice za ključne reči za koje se rangiraju.

Samo 5,7% od svih stranica koje su se našle u studiji su rangirane među Top 10 rezultata za makar jednu ključnu riječ.

Stranice koje se nalaze na sajtovima sa većim autoritetom domena (DR) rangirane su mnogo bolje nego one stranice koje se nalaze na domenima sa slabijim autoritetom. I ovo ne predstavlja neko iznenađenje, pošto je očekivano da sajtovi sa većim autoritetom lakše i brže rangiraju nove stranice.

Ahref je potom odradio detaljniju analizu samo tih 5,7% stranica, koje su se našle u Top 10 rezultata pretrage, kako bi vidjeli koliko im je vremena trebalo da dođu u Top 10.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Većina stranica, od tih 5.7%, je uspela da se rangira u Top 10 rezultata u roku od 61 do 182 dana.[/box]
Nemojte da vas ovaj graf zavara, jer na prvi pogled može da vam se učini da je stranici potrebno između 61 i 182 dana da se rangira u Top 10 rezultata, ali ne smijete zaboraviti da je ovo samo 5,7% stranica od ukupnog broja stranica koje su posmatrane.
Što znači da skoro 95% stranica koje su obuhvaćene ovom studijom nije uspelo da se rangira u Top 10 rezultate u roku od godinu dana.

Sljedeća bitna stvar koju treba uzeti u obzir je volumen, odnosno koliko puta mjesečno se neka ključna riječ traži preko Google pretraživača.

Ono što je evidentno je da je mnogo lakše rangirati se za ključne riječi koje se manje traže, odnosno svega 0,3% stranica starih godinu dana uspije da se rangira u Top 10 rezultata pretrage za ključne riječi koje imaju veliki volumen pretrage.

Rangiranje u Top 10 rezultata za ključne riječi koje imaju mali volumen pretraga potrebno je mnogo manje vremena, svega četiri mjeseca, dok je za ključne riječi sa velikim volumenom potrebno oko godinu dana.

I ovdje opet pričamo o onih 5,7% stranica koje su stare godinu dana, a uspjele su da se rangiraju u Top 10 rezultata pretrage.

Šta je rezultat studije?

Da li smo dobili definitivni odgovor na pitanje koliko je vremena potrebno da se neka stranica rangira u Top 10 rezultata?

I da i ne.

Ne, nismo dobili tačan odgovor u dan koliko je vremena potrebno, iz prostog razloga što zaista mnogo faktora utiče na to. Ali sa druge strane, da, znamo da se skoro 95% stranica ne rangira u roku od godinu dana, a one koje uspiju treba im između dva i šest mjeseci da to urade.

marketingujme

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *