Naslovne strane dnevnih novina za 15. novembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Tvrdnje sindikata neistinite

Neistinita je tvrdnja Luke Klisića, predsjednika Sindikalne organizacije, da je Port of Adria “ucjenjivao” bilo kog zaposlenog. Naprotiv, sva lica koja više ne rade u Port od Adria, donijela su dobrovoljno odluku da napuste firmu, saopšteno je juče iz te kompanije povodom najave sindikata da će pokrenuti krivične prijave i zaštitu pred Međunarodnim sudom u Strazburu jer uprava odbija da poštuje Kolektivni ugovor i nelegalno je otpustila 280 radnika.

Poreska gubi 8,5 miliona

Ročište za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za kompaniju Ave Maria Koljčević odloženo je juče u Privrednom sudu za 21. decembar zbog obimne dokumentacije koja je dostavljena stečajnoj upravi. Stečajni upravnik Dragan Smolović saopštio je Vijestima da su stigle 42 prijave potraživanja, da je najveće potraživanje Poreske uprave u iznosu od oko 8,5 miliona eura…

Još jedna godina stezanja kaiša

Vlada će naredne godine narušiti životni standard građana jer će njen predlog o povećanju stope PDV-a sa 19 na 21 odsto uticati na opšti rast cijena roba i usluga široke potrošnje. Izvršna vlast neće smanjivati plate i otpuštati zaposlene u javnom sektoru, a odmrznuće penzije.

Dnevne novine

Autobuska u Herceg Novom prodata za 370.000 eura

Autobuska stanica u Herceg Novom prodata je za 370.000 eura jednoj privatnoj kompaniji, saznaju Dnevne novine. Predsjednik odbora direktora Vektra Boke, u čijem je vlasništvu bila Autobuska stanica, Milić Popović nije želio da precizira kojoj kompaniji je ona prodata.

Iz zemlje se za osam mjeseci odlilo 20 miliona

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 368,2 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 83,4 miliona, pokazali su preliminarni podaci Centralne banke (cBcG).

DEFICIT PREPOLOVLJEN, ZADUŽENJE 295 MILIONA

Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu, koji je Vlada usvojila u ponedjeljak, predviđeno je da državna kasa bude “teška” oko dvije milijarde eura, da se država zaduži 295 miliona eura za potrebe razvojih projekata i otplate postojećih dugova, kao i smanjenje budžetskog deficita za 50 odsto.

Dan

Isplatite A2A, dok nijesu prodali akcije

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) ogorčena je što Vlada nije imala dovoljno sluha za istorijsku šansu, a to je vrćanje Elektroprivrede (EPCG) u skoro stopostotno državno vlasništvo preko instant raskida ugovora sa A2A. Oni su u otvorenom pismu ministru ekonomije Dragici Sekulić poručili da će Vlada biti prinuđena da u najkraćem mogućem roku planira kreditno zaduženje kojim će isplatiti A2A.

Bar-Bari ukidaju 1. decembra

Ugovor koji je državna kompanija “Barska plovidba potpisala sa hrvatskom “Jadrolinijom ističe 1. decembra, i tada će jedina pomorska linija između Crne Gore i Evrope, Bar-BariBari, ponovo biti obustavljena.

Daju kredite tajkunima

Nesporno je da je Investiciono razvojni fond (IRF) jedna od najnetransprentnijih institucija u zemlji, koja stotine miliona eura novca po najpovoljnijim kamatama plasira bez uvida u odluke o dodjeli kredita i uslove pod kojima se oni odobravaju, kazali su iz MANS-a. Oni su juče odgovorili na reagovanje IRF-a, koji se oglasio nakon komentara MANS-a na novi predlog izmjena zakona o IRF-u.

Pobjeda

Isplatili 6,5 miliona za otpremnine

Global Ports je isplatio ukupno 6,5 miliona eura za socijalni program u Port of Adrii, gdje je prosječna otpremnina neto 24 hiljade eura, što je, koliko je nama poznato, najbolji socijalni program do sada realizovan u Crnoj Gori, saopšteno je iz PoA, uz podsjećanje da je socijalni program realizovan u potpunosti u skladu sa odredbama kolektivnog ugovora, uz saglasnost i aktivno učešće sindikata u kreiranju modela i kriterijumu obračuna, saopšteno je iz kompanije Port od Adria.

U prvoj fazi legalizuju se samo uplanjeni objekti

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, građani mogu legalizovati objekat koji je izgrađen na njihovom i na državnom zemljištu. U prvoj fazi će se postupak voditi samo za objekte koji su izgrađeni u skladu sa važećim planskim dokumentima

Luka Bar u plusu 606 hiljada eura

Profit Luke Bar za devet mjeseci je 606.641 euro. Prihod je bio, kako se navodi u izvještaju kompanije objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, 8,2 miliona eura, a rashod 7,4 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *