Kolektor vrijedan 50 miliona biće izgrađen kod KAP-a

Dodajte komentar

Tender za gradnju podgoričkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biće raspisan u prvom kvartalu naredne godine. Prema slovu projekta, dostavljenom Portalu Analitika, izgradnja postrojenja vrijednog oko 50 miliona eura trajaće tri godine.

Objekat sa kompletnim tretmanom kanalizacionog mulja, krajnjeg kapaciteta 235.000 ekvivalentnih stanovnika, planiran je neposredno uz Kombinat aluminijuma Podgorica. Navedena lokacija potvrđena je i svim planskim dokumentima, Prostorno urbanističkim planom Podgorice iz 2014. godine i DUP-om „Industrijska zona – Kombinat aluminijuma Podgorica“ iz 2008. godine.

Predviđena lokacija iz više razloga i ne slučajno je prepoznata kao optimalna, među svim razmatranim lokacijama. Argumenti u prilog izbora ove lokacije su:

Nalazi se na najnižoj visinskoj tački na kojoj se može izgraditi cjelokupan sistem, što znači da će se sve komunalne otpadne vode Glavnog grada na Postrojenje dovoditi gravitaciono, kroz već izgrađenu i buduću kanalizacionu mrežu, što će direktno uticati na operativne troškove i tarifnu politiku Društva u smislu njihove minimizacije, što je naravno interes svakog građanina Podgorice. Ispuštene prečišćene vode će ići gravitaciono u recipijent tj, rijeku Moraču, kanalom ne dužim od 200 m, što sa stanovišta njene zaštite predstavlja najbolje rješenje i za mještane u neposrednoj blizini budućeg Postrojenja planiranim povezivanjem 800 domaćinstava sela Gornje Zete na kanalizacioni sistem”, navodi se u informaciji Glavnog grada koju je juče usvojio gradski parlament.

Novo Postrojenje, kako se navodi, u bilo kakvim hidrološkim uslovima ne može biti poplavljeno.

“Samo ova tri argumenta su dovoljna, ne samo za ljude koji se bave ovom strukom, nego i za svakog dobronamjernog građanina Podgorice, da shvati da navedena lokacija predstavlja optimalno rješenje. Takođe, želimo da napomenemo, da je udaljenost od granica urbanističkih parcela na kojima će biti izgrađeno Postrojenje od centra naselja Botun 1.600 m, a od centra naselja Dajbabe 1.750 m”, piše u dokumentu.

Ukupni troškovi projekta se procjenjuju na oko 50 miliona eura. Na bazi dosadašnjeg iskustva u izgradnji hidrotehničke infrastrukture očekujemo da cijena bude niža i ne prelazi 48 miliona eura.

Dana 22. septembra 2017. godine, između KfW-a i Ministarstva finansija Vlade Crne Gore potpisana su dva ugovora o kreditu, i to jedan na iznos od 30 miliona eura, a drugi na iznos od 5 miliona eura. Vlada Crne Gore je dala garanciju za vraćanje ovih sredstava.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *