Hoće li Bitcoin Cash pobijediti Bitcoin?

Dodajte komentar

Nakon forka(podjele) u avgustu, kojim je nastao Bitcoin Cash, došlo je do trke između dva Bitcoina. Bitcoin fork, s kojim se namjeravala povećati veličina blockchain blokova, a bio je planiran sredinom novembra, nije uspio dobiti podršku zajednice, pa je otkazan. Nedostatak konsenzusa u Bitcoin zajednici je glavni razlog zašto je SegWit2x propao, u suprotnom bi sada imali priču o tri Bitcoina.

Otkazivanje SegWit2x forka je rezultiralo povećanjem vrijednosti Bitcoina, te je Bitcoin sa $7200 skočio na rekordnih $7800. Najvći strah Bitcoin zajednice je time bio otklonjen, jer su se svi bojali da bi novonastali Bitcoin mogao zauzeti poziciju originalnog.

Entuzijazam nije dugo trajao pa se Bitcoin sada prodaje po cijeni od $6500, investitori se boje da SegWit nije dovoljan za poboljšanje skalabilnosti Bitcoina. Dobar indikator da Bitcoin ima problema sa skalabilnošću je broj transakcija koje nisu vwerifikovane, a iznosi 140 000.

Bitcoin Cash je u ovoj problematici apsolutni pobjednik, te je doživio dramatični rast i skočio sa $600 na rekordnih $2500. Iako je cijena nakon ovog rekorda doživjela pad od gotovo 50% iznenađujuće je da je u ovako kratkom vremenu narastao do tog nivoa. U jednom trenu je BCH vrijedio pola BTC-a što nam postavlja pitanje može li BTC uskoro prestići originalni Bitcoin i postati vodeća valuta.

Bitcoin bi mogao doživjeti egzistencijsku krizu

Nedostatak jasnog plana što učiniti po pitanju problematike Bitcoinovog skaliranja drastično utiče na njegovu vrijednost. Povećanjem njegove popularnosti se povećava broj ljudi koji trguju njime, samim time se povećava i vrijeme trajanja transakcije. Hoće li Bitcoin sam sebe ubiti sa svojom popularnošću?

Bitcoin je u egzistencijalnoj krizi jer je narastao dovoljno veliko i privukao kvalitetne ljude koji bi mogli priložiti različita rješenja za njegovu budućnost. S jedne strane to je rezultiralo forkovima, i razdvajanjem zajednice. Ali s druge strane, psihologija ovdje igra važnu ulogu. Na kraju krajeva, nemoguće je pretpostaviti ko će pobijediti, te ove indikatore možemo shvatiti kao odrastanje tržišta, a ne kao indikatore haosa i nestabilnosti. Ni jedan ekosistem ne može sve učiniti srećnima i zadovoljiti svačiju viziju – Charles Hoskinson, Direktor Input Output Hong Kong

Više korisnika ali i više zablude

Bitcoinova visoka vrijednost privlači nove korisnike kao što cvijet privlači pčele, ali većina njih je zbunjena. Veliki broj novih korisnika je zbunjen i nije im jasno koja je razlika između Bitcoina i Bitcoin Casha. Fran Strajnar, direktor Bravenewcoina, je izjavio da će uskoro ponovni doći FUD (fear, uncertainty and dubt).

“Mislim da je trenutna FUD situacija zbunjujuća za milione novih investitora koji se susreću s kripto valutama po prvi put. Nazivlje Bitcoin i Bitcoin Cash je dovoljno da bi zbunilo ljude”, kazao je Strajnar.

BCH je klasična tržišna manipulacija?

Nije nepoznanica da se s altcoinovima događaju manipulacije tržišta, pa se vrijednost napumpa i onda naglo spusti. Postoje pojedinci koji mogu sa svojom kupovnom moći da povećaju cijenu neke valute, te kada se stvori dovoljna potražnja, ti pojedinci prodaju svoje udjele čime ostvare profit, a cijena valute se naglo obruši.

Naglo uzdizanje BCH od 600$ do $2400 u svega nekoliko dana izgleda kao vještačko povećanje cijene, što se jasno pokazalo s naglim padom nazad do $1300 u svega 30 minuta. U poređenju s tržištem dionica, kripto tržište je još mlado stoga je vrlo lako raditi takve manipulacije – Kumar Gaurav, osnivač Cashaa

Činjenica da je Bitcoin puno zreliji od novopridošlog Bitcoin Casha je bitna kod pretpostavke ko bi mogao na kraju pobijediti, možda je iskustvo bitnije od znanja.

“U poređenju s BCH, Bitcoin je već dovoljno zreo i prerastao je takve izazove, te nastavlja svoj put pozitivnog rasta. Svima je jasno da je ovaj trenutni pad samo privremen, a možemo ga uporediti s padom u julu i s padom u septembru. S obzirom na to možemo očekivati da će Bitcoin uskoro narasti na $8000, dok je Bitcoin Cash premlada valuta da bi mogli predvidjeti hoće li dugoročno rasti ili će se samo tu i tamo događati manipulacije”, kazao uje Gaurav.

Mogu li oba BItcoina živjeti u miru?

Dobra je vijest da s povećanjem popularnosti kripto valuta, ima mjesta za oba Bitcoina. Svako će odlučiti u koju valutu će investirati, za nekoga će to biti Bitcoin, a za nekoga drugoga Bitcoin Cash. Ista se stvar dogodila sa Ethereumom i Ethereum classic, a sada obje valute žive i rastu. Ne može se kontrolisati koliko će još forkova biti i hoće li ih uopšte biti, jer to je ono što blockchain zapravo i je, niko ga ne može kontrolisati.

Crobitcoin.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *