Vlada se zadužuje još 300 miliona?

Dodajte komentar

Budžet za narednu godinu će iznositi skoro dvije milijarde eura, a za njegovo finansiranje nedostaje skoro 300 miliona eura. Toliko novca će Vlada morati da pozajmi da bi otplagila dugove iz prethodnog perioda i finansirala izgradnju autoputa. Predlog Zakona o budžetu je usvojen sinoć, a danas će biti prezentovan u vili Gorica i objavljen na sajtu Vlade. Sinoć je usvojen i predlog makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja od 2017. do 2020. godine.

Od skoro 300 miliona eura, na otplatu dugova će otići oko 105 miliona, dok će se autoput finansirati sa preko 190 miliona eura. Za tekuću potrošnju se neće uzimati pozajmice, pokazuju podaci iz nacrta Zakona o budžetu u koji je, Dan imao uvid.

Pozajmica od skoro 300 miliona je manja od ovogodišnje planirane za preko 150 miliona, a manja je i od zaduživanja planiranog sanacionim planom, koji je usvojen lani. Sanacionim planom je za ovu godinu planirano zaduživanje od 375 miliona eura, ali je smanjeno jer je u međuvremenu povećan PDV na 21 odsto, kao i akcize. Rast prihoda od PDV-a u narednoj godini je skoro 80 miliona eura.

Sa zaduženjem od skoro 300 miliona, od 2015. do kraja 2018. godine, ispada da će Vlada pozajmiti ukupno dvije milijarde eura.

Deficit budžeta će iznositi 115 miliona i skoro je duplo manji od deficita projektovanog za ovu godinu.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *