“Razmatraju se dvije opcije za Montenegro Airlines”

Dodajte komentar

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Nikola Vukićević je, govoreći o stanju u Montenegro Airlinesu MA kazao da su početkom godine razmatrali opcije da se ide u stečaj, što bi koštalo par desetina miliona eura štete ili da se pokuša sa oporavkom kompanije za koju je izvjesno da može da nastavi da bude snažan generator razvoja ukupne privrede.

“Kompanija zapošljava preko 400 ljudi, ima prihod preko 60 miliona eura, a projekcije za narednu idu i do 70 miliona“, dodao je Vukićević na današnjoj konferenciji za medije prilikom predstavljanja Prijedloga zakona o budžetu za narednu godinu.

On je naveo da se trenutno razmatraju dvije opcije, pri čemu argumenti idu u prilog tome da je ekonomski isplativo krenuti u restrukturiranje kompanije.

“Druga opcija manje izvjesna, ali koja se ne isključuje, je da kompanija ide u insolventnost sa svim negativnim konsenkvencama koje to podrazumijeva. Puno isplativije je zadržati jedan od najznačajnijih sistema u državi, ali će to zahtijevati određena finansijska sredstva odnosno određeno restrukturiranje koje nijesmo kvalifikovali budžetom za narednu godinu“, precizirao je Vukićević.

On je, govoreći o kreditima za Crnogorsku plovidbu i još nekim preduzećima koji su pokriveni državnim garancijama, kazao da čim su izdate garancije država mora biti spremna da ih u svakom momentu isplati.

“Pretpostavljamo da kod Barske plovidbe neće biti problema, a kod Crnogorske plovidbe može doći do zahtjeva za ponovnom intervencijom države. Mnogo je bolje da preduprijedimo eventualni pad garancija, a u slučaju da ne bude potrebe ta sredstva se neće iskorisiti u narednoj godini“, objasnio je Vukićević.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *