Plantaže predstavile novo vino – Epoha

Dodajte komentar

Sinoć je nakon završne večeri modne manifestacije Plantaže Fashion Week Montenegro u vinskoj riznici, inpozantnom vinskom podrumu Šipčanik, upriličena ekskluzivna premijerna degustacija novog crvenog vina Epoha kompanije ,,13. jul – Plantaže“.

Direktor prodaje i marketinga ,,Plantaža” Veselin Đurišić je, pozdravljajući goste, istakao da su  kao kompanija prošle godine osvojili više od 30 medalja i priznanja, od kojih su najveće istorijski uspjeh crnogorskih vina i zlato na najvećoj svjetskoj vinskoj smotri – Dekanter u Londonu, pa Dekanteru Azija, te velikim vinskim smotrama u Beču, Ljubljani i Sofiji.

“Pokazali smo da je Crna Gora zemlja velikih vina, da je vino brend u koji i mi i Crna Gora treba da vjerujemo, nešto što treba da se njeguje, štiti i nešto sa čim ćemo sigurno u svijetu biti visoko kotirani kada je vinska scena u pitanju. Plantaže će dosta raditi na razvoju vinskog turizma, pospješavanju turističke ponude Crne Gore, razvoju novih proizvoda. Dosta se trudimo da neke destinacije, kao što je Skadarsko jezero, promovišemo, kao i sve lijepe vrijednosti Crne Gore, poput mode večeras”, zaključio je Đurišić.

Ovom prilikom iz Plantaža su najavili i održavanja “Prve međunarodna konferencija o Vrancu i drugim crnogorskim autohtonim sortama vinove loze” koja će se održati 20. i 21. novembra i koja će dati odgovore na dileme o najstarijim sortama regiona i njihovim genetskim vezama te genetskim vezama sa popularnim svjetskim sortama.

Direktor prerade grožđa i proizvodnje vina i jakih pića Bojan Gašović kazao je da su vino i moda uvijek bili dobar spoj, jer imaju tu mogućnost da bez puno priče i objašnjenja spajaju ljude različitih kultura, nacija i običaja.

“Mi se u ,,Plantažama“ uvijek trudimo da imamo vina koja će imati jedinstven i prepoznatljiv stil i u kojima će se godinama uživati u svim metropolama širom svijeta. Slogan novog vina ,,Epoha“ je ,,Trag u vremenu.“ Tu je ,,Epoha“ kao period zbog kojeg rastemo i razvijamo se na vinskoj sceni uspješno, diktirajući trendove na ovim prostorima, prateći i parirajući svjetskim brendovima”, zaključio je Gašović.

Vino Epoha je proizvedena od sorti Cabernet Sauvignon i Merlot, odnos je 65% (Cabernet) i 35% (Merlot). Grožđe je ubrano sa mikrolokaliteta Šipčanik, koji se najbolje pokazao za uzgoj ovih sorti. Berba 2012, iz koje je ovo vino, je bila zlatna berba kad se radi o kvalitetu sorti kaberne i merlo. Vino je odležavalo 4 godine u bačvi od francuskog hrasta, a jednu godinu u flaši. Vino je rubin crvene boje. Miris višeslojan, dominiraju džemaste arome crnog i plavog voća, protkane  začinskim tonovima slatkog korjena uz nagovještaj crne čokolade i kafe. Na ukusu elegantno, kompleksno i puno sa mekanim taninima, prijatnih kisjelina. Dominiraju tonovi zrelog voća, šljive i kupine, protkan prefinjenim tonovima čokolade i kafe.

Vino ima veliki potencijal za odležavanjem, pa se očekuje da starenjem u boci dobija dodatno na kvalitetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *