Impresivan preokret: Evropa je sada pokretač globalne trgovine

Dodajte komentar

Evropska ekonomija doživjela je impresivan preokret posljednjih godina. Sa tako slabe pozicije da je nekim zemljama bila potrebna međunarodna spasilačka pomoć, a centralne banke su pokrenule novčane podsticaje bez presedana za sprečavanje širih potresa, Međunarodni monetarni fond region sada smatra “pokretačem globalne trgovine” i ekonomskog rasta.

U svom posljednjem pregledu, objavljenom u ponedjeljak, MMF ukazuje da je oporavak u Evropi tako jak da nadmašuje ostatak svijeta. Ova institucija predviđa da će ove godine evropska ekonomija porasti 2,4% ove godine i 2,1% sljedeće godine, nakon što je BDP porastao 1,7% u 2016. godini. Za 2017. i 2018. godinu ovo predstavlja porast BDP-a od 0,5 i 0,2 procentnih poena, u odnosu na prognozu ranije ove godine. U eurozoni ekonomski rast nije bio ovako ujednačen već dvije decenije, napominje MMF.

Poboljšane globalne ekonomske izglede uglavnom treba zahvaliti oporavku Evrope, kaže MMF. Prošle godine je svjetska trgovina usporila. Ove godine WTO očekuje da će se ponovo uzdizati, ali politike protekcionističkog pristupa (posebno u SAD-u) čine da organizacija nije sigurna u to koliko će poboljšanje iznositi. Evropa je neočekivana svijetla tačka koja predvodi svjetsku ekonomiju u ovom pogledu.
“Jačanje oporavka usljed domaće potražnje u Evropi podstaklo je globalnu trgovinu”, navodi MMF. “Sa doprinosom Evrope rast globalnog uvoza robnih dobara u periodu 2016-17, sličan je onom u Kini i Sjedinjenim Državama zajedno”.

Pozitivna ocjena MMF-a dolazi nakon što je Evropska komisija takođe predvidjela da region ima jako dobru godinu. Predviđa se da će eurozona porasti najbrže u deceniji, sa rastom BDP-a ove godine od 2,2%. To je veliko poboljšanje u odnosu na ranije prognoze od 1,7% prije šest meseci.

Sve dobre vijesti podstakle su JPMorgan Asset Management da prvi put u deceniji poboljša svoje prognoze za dugoročne izglede privrede eurozone, saopšila je firma. Sada oni očekuju “trend rasta” od 1,5% u narednih 10-15 godina, sa rasta od 1,25% ranije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *