Google manipulisao podacima korisnika i rezultatima pretraživanja, pokrenuta istraga

Američka savezna država Missouri pokrenula je u ponedjeljak istragu protiv Googlea zbog sumnje da manipuliše podacima korisnika i rezultatima pretraživanja i da time narušava ravnopravnu tržišnu utakmicu.

Državni tužilac savezne države Misuri Džoš Hauli izdao je nalog Googleu da dostavi dokumente potrebne kako bi se utvrdilo je li kompanija prekršila zakone o zaštiti ravnoparavnog takmičenja i zaštiti potrošača.

“Postoje dobri razlozi za sumnju da Google u postupcima ne vodi računa o interesu građana države Misuri”, konstatovao je Hauli.

Vlasti nastoje da utvrde da je Google koristio ogromne količine podataka koje prikuplja s mobilnih uređaja, upita za pretraživanje Interneta i transakcija kartica.

Američki regulatori su pokrenuli istragu protiv Googlea i 2013. godine da bi se Savezna komisija za trgovanje potom nagodila s kompanijom. U sklopu te nagodbe Google je pristao da izmijeni pojedine poslovne prakse kojima su prema FTC-u nastojali da ograniče konkurenciju na pojedinim tržištima.

Portparol američkog diva kazao je da još nisu dobili zahtjev za dostavom dokumenata države Missouri, ističući da su uspostavili “snažne mehanizme zaštite privatnosti za korisnike”.

Istraga u Missouriju nadovezuje se na niz onih pokrenutih u Ebropi, kada je Evropska unija u junu odredila kaznu od 2,4 milijarde eura zbog kršenja zakona o ravnopravnom tržištu. Google se žalio na odluku kojom je Evropska komisija utvrdila da je u rezultatima pretraživanja nepropisno isticao vlastitu uslugu kupovine preko Interneta.

Check Also

Žugić izabran za predsjednika Odbora direktora Luke Bar

Za predsjednika Odbora direktora Luke Bar na konstitutivnoj sjednici jednoglasno je izabran Vojin Žugić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *