Generalni direktor Goldman Saksa: Kineska ekonomija će nadmašiti privredu SAD-a do 2030. godine

Predsjednik i izvršni direktor kompanije “Goldman Saks” Lojd Blankfejn je za CNBC izjavio da je neizbježno da će kineska nadmašiti američku privredu.

“Ovo su dvije najveće ekonomije na svijetu”, rekao je Blankfejn u intervjuu iz Pekinga, gdje se sastao sa predsjednikom Donaldom Trampom, u okviru delegacije poslovnih lidera.

“Na konstantnom dolarskom nivou”, uzimajući u obzir inflaciju, kineska ekonomija neće u bliskoj budućnosti prevazići američku privredu, saopštio je Blankfejn. Američki bruto domaći proizvod je prošle godine iznosio oko 18,5 biliona dolara u poređenju sa kineskim BDP-om od 11,4 biliona dolara.

Prema studiji PwC, kineska ekonomija će do 2030. godine prestići američku privredu za 26,5 biliona naspram 23,5 biliona dolara. Ali, po mjerama “kupovne moći”, Kina je već prevazišla SAD, rekao je Blankfejn.

Kada se razmatra odnos kineskog stanovništva od 1,4 milijarde ljudi naspram američke populacije od oko 326 miliona, nije iznenađujuće da stručnjaci predviđaju da će trka između dvije najveće ekonomije na svijetu ići u korist Kine.

“To je samo pitanje vremena. Ali, morate imati u vidu da je njihovo stanovništvo četiri puta veće od stanovništva Sjedinjenih Država”, rekao je Blankfejn u intervjuu za CNBC.

Check Also

„Jaka privreda – uspješna Crna Gora“: Novi strateški dokument UPCG za stabilniji biznis

Novi strateški dokument Unije poslodavaca Crne Gore „Analiza parafiskaliteta na lokalnom nivou: opštine Budva, Bijelo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *