ESMA upozorila na rizike koje nose kriptovalute

Dodajte komentar

Evropski regulator za finansijska tržišta upozorio je ulagače na moguće zamke pri kupovini digitalnih valuta, eksperimentalnom i neregulisanom obliku prikupljanja kapitala putem Interneta koji je posebno primamljiv novim kompanijama.

Evropska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) objavila je u ponedjeljak da su početne ponude digitalnih valuta (ICO-i) neregulisane, netransparentne, da podliježu velikim oscilacijama i nisu tehnološki testirane.

“ICO-i su ekstremno rizična i visoko špekulativna ulaganja”, naglasili su u ESMA-i, upozoravajući na rizik “kompletnog gubitka vašeg ulaganja”.

“Mnoge valute odnosno tokeni… nemaju sami po sebi nikakvu vrijednost i samo omogućuju pristup odnosno korišćenje određene usluge/proizvoda”, kažu u agenciji, upozoravajući izdavače digitalnih valuta da bi mogli biti obuhvaćeni postojećim propisima.

ESMA se tako pridružila švajcarskim i američkim regulatorima u zahtjevu za strožom kontrolom kriptovaluta. Kina je zabranila ICO-e.

Kreiranjem i izdanjem digitalnih tokena preduzetnici nekad u roku od nekoliko sati prikupe desetine miliona dolara – uz vrlo ograničen regulatorni nadzor. Kupci tokena ne dobijaju udio u projektu odnosno vrijednosnici.

ICO-i su podstakli snažan rast vrijednosti svih kriptovaluta, te je njihova ukupna tržišna kapitalizacija poskočila s oko 17 milijardi dolara na početku godine na 180 milijardi dolara u prvoj polovini septembra, napominje Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *