Budžet: Planirani deficit duplo manji

Dodajte komentar

Zadatak za sve resore u Vladi je da doprinesu jos snažnijem ekonomskom rastu utemeljenom na velikim investicionim projektima, poručio je govoreci o Predlogu budžeta za narednu godinu potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

On kaže da su izvorni prihodi veći 153,6 miliona a deficit će biti smanjen 50 odsto i iznosiće 116,2 miliona.

“Zaduživanja će biti smanjena oko 35 odsto čime se stvaraju uslovi za smanjivanje javnog duga”, kazao je Simović.

Još snažnije će, najavio je Simović, biti podržano zdravstvo, a obezbijeđena je i veća podrška sistemu zapošljavanja, kao i razvoju preduzetništva.

Više će biti ulagano u poljoprivredu i ruralni razvoj, kaže Simović.

“Takođe, budžet donosi i vece ulaganje u turizam, prvenstveno kroz podršku iz kapitalnog budžeta za izgradnju skijalista na sjeveru”, rekao je potpredsjednik Vlade.

U cilju snažnijeg odgovora na elementarne nepogode, u Ministarstvu odbrane planirana je nabavka tri helikoptera, a MUP planira nabavku dva protivpožarna aviona, najavljeno je na današnjoj pres konferenciji.

Najavljeno manje službenih putovanja

U narednoj godini smanjeni su troškovi za službena putovanja. Predviđenoje i dva miliona bespovratne pomoći preduzetništvu.

Kapitalni budžet za narednu godinu planiran je na 287,7 miliona.

“Očekujemo da će ovakav budžet doprinijeti boljem ekonomskom rastu” zaključio je Simović.

Radunović: Više investicija u sjever i Cetinje

Ministar finansija Darko Radunovic kaže da je ekonomski rast u ovoj godini bio četiri odsto čemu je značajno doprinio kapitalni budžet.

Budžet za narednu godinu karakteriše brži rast prihoda, dodao je Radunović.

Više od pola kapitalnog budžeta usmjereno je na sjever a povećana su i izdvajanja za prijestonicu, kazao je Radunović. Biće vise investicija u infrastrukturu, rekao je ministar finansija.

Poreski prihodi planirani su na 148 miliona više u odnosu na plan, dodaje Radunović.

Simović: Na autoput se dnevno troši milion eura

Simović je kazao i da ćemo i u ovoj godini imati nastavak radova na putnoj infrastrukturi. Sada dnevno na autoputu imamo potrošnju milion eura, a vec ozbiljno razmišljamo kako nastaviti sa drugom dionicom.

Budžet je, kaže Simović, domaćinski i odgovoran. “Vjerujemo u uspjeh”, kaže on.

Radunović: Ne možemo sada o povišicama

Ministar finansija Radunović kazao je da ne može potvrditi da će rasti zarade u javnom sektoru. Nije realno sada najaviti povećanje zarada, kazao je Radunović.

Upitana da prokomentariše navode čeških medija o prodaji Škoda Prahe i kako će se to odraziti na drugi blok TE, ministarka ekonomije Dragica Sekulic kazala je da promjena vlasničke strukture ni na koji način ne može uticati na ugovorne obaveze

Ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da je budžet tog resora veći 60 odsto, najveći je do sada. “Finansiraćemo naučno istraživačke i inovativne projekte”, kazala je ona.

Šehović: Povećanja izdvajanja za obrazovanje

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da su povećana izdvajanja za obrazovanje. Budžet Ministarstva prosvjete povećan je tri miliona eura, kaže Šehović.

Takođe, za budžet Univerziteta je izdvojeno najviše od njegovog osnivanja.

“To je najbolji odgovor države kako gleda na Univerzitet i zato smo se opredijelili da damo dva miliona više, dodaje Šehović.

U naredne tri godine cemo izdvojiti oko 450 hiljada vise za stambene potrebe prosvjetnih radnika.

Najisplativija rekostrukcija nacionalne avio kompanije

Odluka o Montenegro erlajnsu će biti donesena odgovorno, kazao je Milutin Simović.

“Trenutno se razmatraju sve opcije. Sve ide u prilog tome da je najisplativije krenuti u restrukturiranje avio kompanije, kazao je Nikola Vukičević iz Ministarstva finansija.

AntenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *