Naslovne strane dnevnih novina za 11. novembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Budžet još usklađuju, do srijede mora u Skupštinu

Vlada na jučerašnjoj sjednici nije, kako je bilo najavljeno, usvojila predlog državnog budžeta za narednu godinu, zbog potrebe da se dodatno usklade iznosi sa više potrošačkih jedinica. Prema informacijama Vijesti, Vlada će neredne sedmice u ponedjeljak ili utorak imati vanrednu sjednicu na kojoj će raspravljati samo o budžetu.

Predlog DPS-a spasava PKCG

Grupa poslanika DPS-a podnijela je Skupštini Predlog zakona o Privrednoj komori, kojim se dijelimično preciznije definiše pitanje naplate članarine i njena javna ovlašćenja. Iz Građanskog pokreta URA, koji je u maju podnio inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti dijela postojećeg zakona koji se odnosi na naplatu članarine, saopštili su juče da je DPS…

Bespovratna je pomoć 50 milion

Crna Gora je uspješno završila proces akreditacije za IPARD program i dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura sredstava EU. Sa dodatnih 12,1 milion iz nacionalnog budžeta i 35,7 miliona učešća korisnika, kroz IPARD program će se ukupno investirati 87 miliona eura kazao je juče potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Dnevne novine

Nastaviti poboljšavanje finansijskog sistema

Crna Gora je na dobrom putu postizanja ciljeva definisanih srednjoročnim fiskalnim strategijama, ocijenili su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i dodali da je važno nastaviti sa implementacijom mjera, kako bi se uspostavila puna održivost i stabilnost sistema javnih finansija. To je saopšteno na sastanku ministra finansija Darka Radunovića sa šefom tima za Crnu Goru Martinom Petrijem, koji boravi u zemlji sa ciljem prikupljanja informacija za pripremu redovne Misije MMF-a po članu IV Statuta Fonda.

Vlada doprinijela boljem poslovnom ambijentu

Poslovni ambijent koji je kreirala Vlada, kao i članstvo Crne Gore u NATO-u, umnogome su doprinijeli dobrim rezultatima Societe Generale banke Montenegro, ocijenili su premijer Duško Marković i predstavnici te finansijske grupe.

Usvojeni finansijski sporazumi o prekograničnoj saradnji

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila dva finansijska sporazuma koja se odnose na bilateralne prekogranične programe saradnje sa Albanijom i Kosovom, kao i sporazum o saglasnosti između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore o sprovođenju Interreg IPA programa prekogranične saradnje za period 2014-2020.

Dan

Povećali PDV da bi se zadužili 240 miliona

Vlada planira da od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) uzme garanciju od 80 miliona dolara, koja bi joj omogućila kreditno zaduženje od 200 do 240 miliona eura, kako bi se obezbijedila dodatna sredstva za finansiranje budžeta u 2018. godini, i refinansiranje obaveza po osnovu euroobveznica koje dospijevaju u periodu od 2019. do 2021. godine. Predstavnici Vlade i IBRD-a, kako piše u vladinoj informaciji usvojenoj juče, vode pregovore u proteklih godinu kako bi dogovorili aranžman.

Podrška EU skoro 40 miliona

Crna Gora je uspješno završila proces akreditacije za IPARD program i dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura sredstava EU, rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav.

Država pozajmila Pejoviću 4,7 miliona eura

Investiciono-razvojni fond (IRF) pozajmio je firmi Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović, 4,7 miliona kredita za realizaciju projekta u Kombinatu aluminijuma (KAP). Pejović organizuje proizvodnju u KAP-u od 2014. godine, ali još nije isplatio dogovorenu kupoprodajnu cijenu od 28 miliona eura za imovinu podgoričke fabrike, a dok to ne uradi ne može se voditi kao vlasnik kompletne imovine.

Pobjeda

Utvrđuju cijenu za prodaju 51 odsto akcija

Vanredna skupština akcionara Rudnika uglja zakazana je za 14. decembar. Na dnevnom redu su dvije odluke. Jedna se odnosi na utvrđivanje smjernica za zaključenje dugoročnog ugovora o isporuci uglja termoelektrani, a druga na usvajanje smjernica za sačinjavanje obrazloženog mišljenja o uslovima, vrsti i visini naknade za preuzimanje rudnika uglja.

Vlada neće kredit, već garanciju za 240 miliona

Vlada je juče imenovala sedmočlani pregovarački tim za završetak pregovora sa IBRD o odobravanju zajma, na čijemje čelu ministar finansija Darko Radunović. Tokom godine pregovora sa ovom članicom Svjetske banke identifikovana su dva moguća oblika podrške. Jedan je zajam od 90 miliona američkih dolara za refinansiranje javnog duga i finansiranje budžetske potrošnje, a dugi, koji više odgovara Vladi je garancija od 90 miliona dolara, koja bi omogućila zaduženje od 200 do 240 miliona eura.

Nastaviti štednju

Crna Gora je na dobrom putu postizanja ciljeva definisanih srednjoročnim fiskalnim strategijama, ocijenili su predstavnici MMF-a na sastanku sa ministrom finansija Darkom Radunovićem. Predstavnici MMF-a susreli su se juče i sa guvernerom dr Radojem Žugićem. Tim MMF-a boraviće u Crnoj Gori do srijede, kada će okvirno biti i definisan opseg tema obuhvaćenih predstojećom misijom. Šef tima za Crnu Goru je Martin Petri. Predstavnici MMF-a su ocijenili da je važno nastaviti implementaciju mjera do uspostavljanja pune održivosti i stabilnosti sistema javnih finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *