Addiko banka pokrenula arbitražu protiv države zbog konverzije kretita u “švajcarcima”

1 komentar

Addiko banka je pokrenula arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog konverzije kretita u švajcarskim francima. Ministarstvo finansijaje juče raspisalo tender za izbor advokata koji će zastupati državu kod Internacionalnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

Rok 15. novembar

Nijesmo uspjeli da saznamo koliki je odštetni zahtjev Addiko banke, iz koje su krajem prošle godine pominjali da su pretrpjeli štetu od deset miliona eura, zbog primjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Tender je otvoren do 15. novembra do 15 sati.

Parlament je početkom septembra 2016. godine usvojio izmjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je u ime 39 poslanika podnio poslanik DFa Nebojša Medojević 2015. godine, a koji je parlament usvojio u ljeto te godine. Zakon je omogućio i klijentima koj i nijesu otplaćivali stambene kredite, kao i onima koji su ih otplatili, da dug konvertuju u eure po kursu koji je važio kad su uzimali kredit, dakle 2007. i 2008. godine, uz kamatnu stopu od 8,2 odsto godišnje. Dogovor u parlamnetu oko ovog zakona je postignut nakon što je Medojević prihvatio dva amandmana DPSa, kojima je uređeno da se klijentima ne obračunava zatezna kamata, kao i da se klijentima koji su preplatili kredit vrati novac. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je potpisao izmijenjeni zakon 16. septembra 2016.

Ustavna žalba

I tada je Addiko banka najavljivala arbitražu, a podnijeli su tri inicijative za ocjenu ustavnosti obje verzije zakona. Jednu su podnijeli 2015, a dvije 2016, jer im se pridružila i Heta, kojoj su ustupljene 124 partije kredita koje vlasnici nijesu vraćali. Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković izjavio je u oktobru ove godine da su sve tri inicijative objedinjene i da su u postupku.

Banka je pet kreditnih partija ustupila beogradskom B2 Holdings kapital. Ustupljeni krediti vrijedni su 66 miliona eura.

U juče objavljenom pozivu Ministarstva finansija se kaže da je Addiko banka ICSIDU “u skladu sa Konvencijom za rješavanje investicionih sporova između država i državljana drugih država (“ICSID Konvencija”) i ICSID-ovim pravilima”, podnijela zahtjev za arbitražu protiv Crne Gore, zbog navodnog kršenja sporazuma između vlada Savezne Republike Jugoslavije i Republike Austrije o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja iz januara 2002. godine. Članom devet toga sporazuma predviđeno je da su, ukoliko dvije strane ugovornice ne uspiju prijateljski da riješe spor, za arbitražu nadležni Arbitražni sud UN (UNCITRAL) ili ICSID, te da će konačna presuda biti obavezujuća.

Tužbe i u Hrvatskoj

Krajem marta prošle godine hrvatske banke Unikredit, Inteza, Rajfajzen i Erste pokrenule su arbitražu u Vašingtonu zbog tamošnjeg zakona o konverziji kredita u švajcarcima, koji im je, kako tvrde, nanio štetu od milijardu eura. Banke su podnijele inicijativu za ispitivanje ustavnosti zakona, koju je Ustavni sud Hrvatske početkom aprila ove godine odbacio jer smatra da je sporni zakon, “kao jednokratna interventna mjera zakonodavca, bio nužan za ostvarenje legitimnih ciljeva koji su se njime željeli postići.

Addiko banka Austrija: Nijesmo zatvorili vrata mirnom rješenju

Iz austrijske Addiko banke juče su Pobjedi potvrdili da su podnijeli zahtjev za arbitražu i istakli da nijesu zatvorili vrata mirnom rješenju spora.

– Nastavićemo sa pronalaženjem svih mogućnosti za postizanje nagodbe s Vladom Crne Gore kazali su iz banke i objasnili da je podnošenje zahtjeva za ICSID-u bilo neophodno kako bi se zaštitili interesi akcionara i zaposlenih u banci.

– Crna Gora se donošenjem ovog zakona, koji je kasnije pooštren izmjenama, retroaktivno umiješala u odnos Addiko banke i njenih klijenata, namećući banci da izvrši konverziju svih kredita u švajcarskim francima u eure po kursnoj listi na dan potpisivanja ugovora. Retroaktivnost u primjeni zakona narušava temeljna načela pravne sigurnosti i zaštite ugovornih prava. To ugrožava vlasnička prava austrijske Addiko banke, kao jedinog akcionara crnogorske Addiko banke kazali su iz ove banke.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *